Zo maak je de reis van je dromen

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 25 aug 2017

Stel je het volgende voor.

Je hebt een bus en daar ga je mee op reis. Jouw plan is om met die bus naar alle plekken te rijden waar je van droomt. Jij stuurt, jij mag beslissen waar je naar toe gaat. Het zijn immers jouw dromen?

Je reist niet alleen, het is een grote bus dus je hebt passagiers meegenomen. Eén van de passagiers doet niets anders dan waarschuwen dat het willen bereiken van je dromen echt heel onverstandig is. Hij benoemt je grootste angsten, vreselijk. Hij gaat maar door. Je zou alles kunnen verliezen! Je neemt onverantwoorde risico’s! 

Een andere passagier doet een groot beroep op jouw verantwoordelijkheidsgevoel. Blijf nou maar gewoon op de route die je navigatie aan geeft, wijk er niet vanaf. Je weet niet wat er dan gaat gebeuren. Het gaat toch goed zo, waarom moet je altijd anders en verder? Je hebt ook verplichtingen ten opzichte van de anderen, zij willen ook graag dat alles blijft zoals was afgesproken.

Een derde passagier is hartstikke moe. Zodra er een tankstation in beeld komt, wil hij stoppen. Hij wil jou ook wijs maken dat jij te moe bent, dat je maar beter niet verder rijdt omdat je te moe bent. Stop toch met deze reis, stop toch met dromen, hou er nou maar mee op.

Een andere passagier schreeuwt door de bus dat je te laat bent. Als je die dromen van jou nu nog niet hebt behaald, dan hoef je er ook niet meer aan te beginnen. Het is toch al te laat.

Al die passagiers bemoeien zich de hele tijd met jouw rijstijl, de route die je neemt en jouw bestemming. Ze vechten elkaar de bus uit en zijn het nooit eens met jou.

Welke passagiers schreeuwen het hardst bij jou op de momenten waarop jij een krachtige keuze wilt maken? 

Wat neem je serieus en wat leg je naast je neer? 

Welke passagiers belemmeren jou? 

Bedenk dat maar één persoon de chauffeur is. Het stuur ligt in jouw handen. De passagiers kunnen de reis van jouw dromen alleen beïnvloeden als jij dat toestaat.

Je kunt denken, ik ga pas op reis als alle passagiers stil zijn. Of ik zet de passagiers uit de bus. Maar dat gaat zeer waarschijnlijk niet gebeuren. Ze zijn er gewoon en ze blijven ook of je nu wilt of niet.

Als je dat weet dan kun je er maar beter voor zorgen dat je ook met deze luidruchtige passagiers je eigen reis van je dromen maakt.