Stel je eens voor…

Stel je eens voor…

Stel je eens voor…

Je bent een Italiaanse man, geboren in 1955 in het dorpje Panzano in Chianti. Een dorp met nog geen duizend inwoners. Je groeit op in een slagersfamilie. Acht generaties lang wordt het beroep slager in de mannelijke lijn doorgegeven. Drie keer raden wat iedereen verwacht dat jij gaat doen.

Het probleem is alleen dat jij er van droomt om dierenarts te worden. Je ziet het helemaal niet zitten om dieren dood te maken. Je wilt ze juist beter maken. Na de middelbare school vertrek je naar Pisa voor de studie diergeneeskunde. Je bent helemaal op je plek.

Maar na je eerste studiejaar overlijdt je vader. Je voelt hoe al die generaties slagers voor je hoopvol naar jou kijken. Je besluit terug te gaan naar Panzano om de slagerij over te nemen en laat je droom om dierenarts te worden varen.

Lees verder

Hoe kunnen wij het anders doen?

Hoe kunnen wij het anders doen?

Vorig weekend waren we samen naar Vlieland. Mijn man en ik. Een korte vakantie met prachtig weer, veel fietsen, terrasjes en natuurlijk naar het strand. We voelden ons bevoorrecht.

Zaterdagavond gingen we voor een hapje eten naar een strandtent. Zo eentje die je eigenlijk geen strandtent meer kunt noemen, het interieur ziet er fantastisch uit. Je ziet dat de eigenaar goed heeft nagedacht wat hij of zij wil uitstralen.  En dan ook nog eens dat uitzicht op zee, met een ondergaande zon.

We boften, er kwam net een plekje vrij bij het raam op het terras. De beleving daarna was er eentje in de categorie hoe het vooral niet moet.

Lees verder

Het is de manager. Punt uit.

Het is de manager. Punt uit.

Managers zijn overbodig. Het moet zelfsturend. Nee, zelforganiserend. Het einde van de manager. We gaan ontmanagen. We hebben geen managers nodig. Managen is flauwekul.

Stapels boeken zijn vol geschreven over nut en noodzaak van het schrappen van complete managementlagen. Nu is er het boek ‘It’s the Manager’, geschreven door Jim Clifton en Jim Harter. Beiden werkzaam bij Gallup, een Amerikaans onderzoeks- en adviesbureau.

Een jaar lang intensief onderzoek heeft volgens de schrijvers aangetoond dat het hebben van excellente managers de cruciale factor is in het succes van je bedrijf.

Lees verder