Faciliteer je team de goede kant op!

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 7 mrt 2019

Leiding geven vraagt veel van je. Wanneer durf je er op te vertrouwen dat je team de koers vaart zoals is afgesproken? Of wat doe je op de momenten dat je iets hebt delegeert en vervolgens een halfbakken product terug krijgt. Ga je dan toch maar zelf oplossen? Nagelbijten? Uit je slof schieten?

Wat ik met vallen en opstaan heb geleerd, is dat je niet IN je team moet gaan werken. Werk altijd AAN je team.

Anders sta je veel te vaak gewoon simpelweg in de weg. Je loopt anderen voor de voeten.Want jij weet allang waar jij met het team naar toe wilt en wat het resultaat moet zijn. Maar dat beeld heeft je team niet zo scherp voor ogen. Dus ben jij te snel, te ongeduldig of te onduidelijk.

Dat geeft alles behalve teamspirit. En je team groeit er al helemaal niet van. Ga maar na:

  • Jouw team krijgt niet eens de kans om eigenaarschap te pakken.
  • Hoe kan je als teamlid nou iets leren als je leidinggevende steeds betweterig en bijdehand er doorheen banjert?
  • Als leidinggevende span jij jezelf voor het karretje om iets te doen wat niet jouw taak is.
  • Iedereen raakt geïrriteerd van jouw bemoeizucht.
  • En voordat je het weet, denkt het team: doe het maar vooral zelf als je het toch zo goed weet.

Ben je nog verder van huis.

Grote kans dat als je IN je team werkt, je anderen in de weg staat. Dat geeft alles behalve teamspirit of groei van je team.

Ik heb ooit eens een oefening gedaan met mijn team. Ik leg ‘m graag aan je uit. Dan weet je gelijk wat ik bedoel met ‘de juiste kant op faciliteren’.

We stonden met z’n allen in een ruimte. In de eerste opstelling stond ik als leidinggevende voor het team. Mijn gezicht was gericht op het team.

Opeens werd het heel visueel dat mijn teamleden alleen maar achteruit konden als ze wilden bewegen. Ik stond er voor of beter gezegd, ik stond in de weg.

In de volgende opstelling team werd ik achter mijn team geplaatst. En het team kreeg een duidelijke opdracht en doel mee. Het team voelde ruimte en kwam in beweging.

Verbeeld het jezelf maar eens. Doe je ogen dicht en stel je voor dat jij achter jouw team staat. Hoe voelt dat? Is dat een vanzelfsprekende plek voor jou? Of voelt het onwennig? Wat ben je daar aan het doen? Wat zegt je non-verbale communicatie?

Doe je ogen eens dicht verbeeld je dat jij achter jouw team staat. Hoe voelt dat. Vanzelfsprekend of juist onwennig?

Wat jij doet als leidinggevende, is een duidelijke opdracht geven. En dan bedoel ik ook echt duidelijk. Want daar gaat het vaak de mist in. Jij roept een paar kreten, zegt ‘en dan weet je nu wel wat je moet doen hè?’ en stuurt je team het bos in. Dus nogmaals: wees duidelijk wat je opdracht of bedoeling is en faciliteer daarmee je team de juiste kant op.

Het gaat niet om jou, het gaat om je team en om het resultaat wat moet worden behaald. De vraag die jij kunt stellen: wat hebben jullie nodig om verder te komen?

Geef je team ruimte om zelf te ontdekken. Heb vertrouwen en gun ze de lessen die ze daarmee leren.

Maar doe dat niet te vaak en zeker niet meteen. Laat het team ook zelf ontdekken. Tja, en dan gaat het niet altijd zoals jij dat voor ogen hebt. Of erger misschien, het loopt vast. Gun het team de lessen die ze daarmee leren. De oplossingen die zij bedenken. En heb vertrouwen.

Hartelijke groet,

Gerry de Valk

Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. Ik help je graag!