Het werven van nieuwe medewerkers is een kostbaar geintje

Het werven van nieuwe zorgmedewerkers is een kostbaar geintje. Tijd om in te zetten op behoud.

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 29 mrt 2023

Een nieuw zorgmedewerker werven kost gemiddeld 21% van een heel jaarsalaris
Een nieuwe klant werven is veel duurder dan een bestaande klant behouden. Dat weten de meeste mensen zo langzamerhand wel. Toch maken de meeste bedrijven 4 keer meer budget vrij voor het aantrekken van nieuwe klanten dan voor het behouden van bestaande klanten. Terwijl het werven van een nieuwe klant 5 tot 7 keer meer kost dan het behouden van een klant.

Klinkt niet logisch toch?

Zorgorganisaties doen vaak precies hetzelfde. Ze trekken van alles uit de kast om nieuwe medewerkers aan te trekken. Maar eenmaal binnen wordt er onvoldoende moeite gedaan om de medewerkers te behouden. Maar liefst 33% van de nieuwe medewerkers verlaat binnen 6 maanden zijn of haar nieuwe werkgever. Dat is een kostbaar geintje. Want het kost gemiddeld 21% van zijn of haar jaarsalaris om iemand te vervangen.

Tel daar de onrust in het team, extra werkdruk en het bijkomende verzuim bij op. En het werven van nieuwe medewerkers komt je duur te staan. Zeker als je óók nog eens nagaat dat je oud-werknemers een belangrijk deel vormen van je kandidatenpool.

Je huidige medewerkers zijn óók jouw toekomstige zorgkandidaten
Met een snel slinkende kandidatenpool is de kans groot dat je bij het werven weer die oud-collega tegenkomt. Deze waardevolle zorgmedewerker wil je maar al te graag weer in je team hebben. Maar als iemand ontevreden vertrokken is, weet die dan maar eens terug te winnen.

De oplossing? Voorkom dat medewerkers opstappen en zet in op behoud. Bied medewerkers een optimale medewerkersbeleving waar ze maar al te graag voor blijven.

6 vuistregels om zorgmedewerkers te behouden

    Zorgmedewerkers behouden doe je niet door als organisatie uit te blinken op één gebied; het geheel dient te kloppen. Je kunt superpositief leidinggeven, maar met inefficiënte processen blijven medewerkers een te hoge werkdruk en frustraties ervaren Je kunt nog zoveel opleidingen aanbieden, maar als er daarna geen ruimte is binnen de organisatie om te groeien dan haalt de medewerkers alsnog geen voldoening uit zijn of haar werk. Om medewerkers te behouden is het belangrijk om de medewerkersbeleving – van pre-hire tot retire – te optimaliseren.

    1. Maak werk van een goed doordachte medewerkersstrategie
    Laat de medewerkersbeleving niet aan toeval over, maar maak er werk van. Wat zijn de doelstellingen op het gebied van samenwerken, collegialiteit en de sfeer in het team? Hoe willen jullie dat er leiding wordt gegeven? Wat verwachten jullie van de medewerkersbetrokkenheid? Wat verwachten jullie van de ontwikkeling en groei van medewerkers binnen jullie organisatie? Hoe zou een ideale sollicitatieprocedure eruitzien? Hoe gaan jullie om met ontslag of medewerkers die met pensioen gaan?

    Stel een heldere medewerkersstrategie op, zorg dat iedereens neus dezelfde kant op staat en maak een praktisch plan om afspraken en procedures in de praktijk te brengen.

    2. Optimaliseer je online aanwezigheid en wees echt en oprecht
    Zorg dat je als zorgorganisatie goed zichtbaar bent online. Dit is waar de meeste kandidaten voor het eerst met je kennismaken. Vraag je medewerkers om welke redenen zij graag bij jullie werken. Gebruik deze input om de werken-bij pagina en je posts op social media te optimaliseren.

    Loop de recensies na op Google, social media en Glassdoor. Kom je veel negatieve berichten tegen? Ga met deze oud-medewerkers in gesprek om:
    1. te leren wat er mis is gegaan en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.
    2. de relatie met de oud-medewerker te herstellen.

    Moedig collega’s die wel tevreden zijn aan om ook recensies achter te laten, maar wel geheel vrijblijvend natuurlijk. Houd je communicatie echt en oprecht. Zet je zorgorganisatie mooi in de etalage, maar maak geen beloftes die je niet waar kunt maken. Zo voorkom je teleurgestelde medewerkers die binnen no-time weer vertrekken.

    3. Geef positief leiding: van leidinggevende naar supporter
    Leidinggevenden zijn van grote invloed op de sfeer in het team en het werkplezier. Al met kleine aanpassingen in de houding en de communicatie kun je een groot verschil maken voor je team.

    • Vraag vaker hoe het met teamleden gaat en wees oprecht betrokken.
    • Geef medewerkers de ruimte om ideeën en oplossingen aan te dragen.
    • Leg de focus tijdens het teamoverleg óók op de zaken die wel goed gaan.
    • Een drukke week gehad? Geef je team een groot compliment of een cadeautje.
    • Zorg dat alle teamleden zich gezien en gewaardeerd voelen. Sla niemand over.

    Verzuim en verloop tegengaan? Positief leidinggeven is van groot belang om gezonde en blije medewerkers te behouden. Ontdek wat mijn 1-daagse training voor managers ‘van leidinggevende naar supporter’, voor jullie medewerkers en organisatie kan betekenen.

    4. Stel je medewerkers centraal en luister naar hun behoeftes
    Ontevreden medewerkers? Hun klachten zijn jullie oplossing. Grote kans dat er meer medewerkers tegen dezelfde obstakels aanlopen. Achter elke klacht zit een behoefte. Vraag door, luister naar je medewerkers en stel hun behoeftes centraal.

    Verzamel zo veel mogelijk input en ga na hoeveel collega’s dezelfde mening of behoeftes hebben. Gebruik deze inzichten om stap voor stap verbeteringen door te voeren binnen de verschillende elementen van de medewerkersreis. Door met korte sprints een probleem te tackelen of gehoor te geven aan een behoefte, werk je geleidelijk aan een optimale medewerkersbeleving.

    5. Bied medewerkers ruimte om zich te ontwikkelen en te groeien.
    Iedere medewerker wil voldoening halen uit zijn of haar werk. Hoe? Dat verschilt per persoon. Bied medewerkers de ruimte zich te ontwikkelen en te groeien op de manier die bij hen past. Geef medewerkers budget om trainingen en bijscholingen te volgen, zowel op het gebied van zorg verlenen als andere vakgebieden die zij interessant vinden, zoals digitaliseren.

    Je werknemers en al hun kennis zijn goud goed om te koesteren. Biedt ze de ruimte om hun opgedane kennis en skills in de praktijk te brengen. Maak serieus werk van hun loopbaanmogelijkheden binnen jullie organisatie en doe er je voordeel mee.

    6. Toch afscheid nemen van een collega? Maak er een feestje van.
    Wat de reden ook is om afscheid te nemen, iedere werknemer verdient een feestelijk en positief afscheid.

    Gaat iemand weg uit ontevredenheid?
    Neem zijn of haar klachten serieus en probeer herhaling in de toekomst te voorkomen. Bedank de collega voor het harde werk tot nu toe, geef aan dat de deur altijd voor hem of haar openstaat en organiseer een gezellig en positief afscheid.

    Zoekt iemand naar een nieuwe uitdaging?
    Stel voor om samen op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging binnen jullie organisatie. Besluit iemand toch weg te gaan? Moedig je collega aan tijdens deze spannende stap en schrijf een prachtige recensie.

    Gaat iemand met pensioen?
    Dat moet gevierd worden! Maak er een feestje van en sta stil bij mooie en persoonlijke mijlpalen. Blijf betrokken bij een oud-medewerkers door zo nu en dan contact op te nemen, verjaardagskaartjes te sturen of de kerstpakkettraditie trouw voor te zetten.

    Het verbeteren van de medewerkersbeleving is de verantwoordelijkheid van verschillende mensen en afdelingen binnen de organisatie. Alleen met een heldere medewerkersstrategie – en als alle neuzen dezelfde kant opstaan – kunnen de verschillende elementen binnen de medewerkersreis geoptimaliseerd en geïntegreerd worden. Nemen jullie als HR hier de lead in? Bekijk mijn training ‘word een medewerkersmagneet’ en verdiep en verbreed je kennis op het gebied van Employee Experience.

    Gerry De Valk – Medewerkersreizen in de zorg

    Als expert op het gebied van medewerkersreizen in de zorg leert Gerry zorgorganisaties de medewerkersbeleving structureel te optimaliseren – van pre-hire tot retire. Met vernieuwende inzichten en praktische handvatten helpt Gerry organisaties de medewerkers en hun behoeftes centraal te stellen – mét trots. 

    Met als resultaat? Meer zorgtalent, minder verzuim en verloop.

    Plan een vrijblijvend adviesgesprek in.