Opnieuw beginnen gaat niet over radicaal het roer omgooien

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 21 dec 2018

Afgelopen week gaf ik een training. Eén van de deelnemers werkte inmiddels 25 jaar bij de organisatie. Een andere deelnemer 40 jaar.

Dat gaat mij niet meer lukken. In 2003 zette ik voor het eerst een punt achter mijn loopbaan tot dan. Na 15 jaar was ik klaar met het uitzendvak. Ik was toe aan iets anders.

Dat andere werd een thuiszorgorganisatie. Ik kreeg een cultuurschok op de koop toe. Wat een andere manier van bedrijfsvoering en leiderschap. Aan de ene kant zoveel warmte voor cliënten. Tegelijkertijd was ik compleet in de war toen een medewerker mij vroeg hoe ze de 10 minuten extra tijd voor een werkoverleg moest wegschrijven. Dat deden we bij het uitzendbureau ’s avonds. In eigen tijd.

Ik heb me destijds regelmatig afgevraagd of ik de juiste loopbaankeuze had gemaakt.

Na 5 jaar kreeg ik de kans om een eigen bedrijf te starten. Dat stond op mijn bucketlist. Opnieuw beëindigde ik mijn loopbaan. Ik werd zelfstandig ondernemer. Naast een interim-opdracht was ik volop bezig met het neerzetten van het bedrijf. Al vrij snel groeide het bedrijf als een malle en moest ik het interim-werk loslaten. Ik ging volledig voor mijn bedrijf.

Bijna 4 jaar verder werd ik gedwongen om een punt te zetten achter deze loopbaan. Lang verhaal voor een ander moment, maar kort samengevat was het een maatregel van de minister die het bedrijf de das omdeed.

Wéér moest ik opnieuw beginnen. Van de één op de andere dag was er niets meer. Ik vond het een lastige periode. Waar verlangde ik naar? Wat waren eigenlijk mijn talenten? Mijn drijfveren? Waar was ik echt goed in? Was ik überhaupt wel ergens goed in? Hoe wilde ik me voelen?

Ik was jarenlang zo opgegaan in het neerzetten van mijn bedrijf dat ik weinig tijd had genomen voor reflectie. Altijd maar door, altijd was er wel iets belangrijker dan nadenken over mezelf.

In rustige periodes en tijdens vakanties denken veel mensen na over hun toekomst. Misschien ga jij deze komende feestdagen gebruiken voor het reflecteren op je loopbaan en heb je baat bij de inzichten die de aantal keren opnieuw beginnen mij hebben opgeleverd.

Allereerst: ik ben niet het bedrijf, ik heb een bedrijf. Je identiteit ontlenen aan je functie of dat wat je doet, werkt ontluisterend op het moment dat dit wegvalt. Is toch vanzelfsprekend denk je? Vraag jezelf dan maar eens af wat er gebeurt als jij morgen de boodschap krijgt dat je de volgende dag niet meer terug hoeft te komen op je werk. Of je partner krijgt die boodschap. Wat zou dit met je doen?

Ten tweede had ik mezelf wijs gemaakt dat ik geen tijd had om tijd voor mezelf te reserveren. Eerst moest dat bedrijf staan. En toen dat eenmaal het geval was, moest ik eerst die investeerder vinden. Zo was er altijd wel iets. Ik had mezelf klem gereden met deze overtuigingen.

Hetzelfde gold voor mijn eigen ontwikkeling. Ik dacht dat ik het zelf allemaal wel kon. Coachen? Ja, op het zakelijke deel liet ik me adviseren. Maar de soft-skills – daar liet ik niemand dichtbij komen. Geen tijd, ik moet dóór. Ik had dus wat aan mezelf te repareren toen het eenmaal mis was gelopen.

En tot slot: hoe opnieuw je ook begint, je neemt altijd jezelf mee. Dan is het handig als je weet wat je talenten zijn. Waarom je doet wat je doet. Wat je jezelf hebt aangeleerd omdat iedereen zei dat je daar zo goed in was maar waar je eigenlijk helemaal niet zoveel aan vind. Waar je totaal op leegloopt.

Opnieuw beginnen betekent vrijwel nooit dat je radicaal alles achter je moet laten. Het betekent dat je tijdelijk een pas op de plaats maakt om van een afstandje naar jezelf te kijken. Zo maak je ruimte voor het nieuwe.

Ik ben aan mijn volgende loopbaan begonnen. Grappig om te constateren dat ik steeds meer terugkeer naar mijn oude vakgebied van Mens en Arbeid. Naast mijn interim-opdrachten coach en begeleid ik onder meer regelmatig leidinggevenden. Ze kloppen bij me aan omdat ze zich het rambam werken en toch is het werk nooit klaar. Iedere dag komen er dingen bij op die akelige to-do lijstjes. Ze werken in organisaties die continu in verandering zijn en doen hun ongelooflijke best om alles geregeld te krijgen. Ze willen zo graag goed doen dat ze zichzelf voorbij rennen. En vooral: ze zijn een beetje kwijt geraakt waarom ze doen wat ze doen.

We hebben het tijdens onze gesprekken over waarden in het leven en werk, talenten en drijfveren en hoe je die kunt inzetten voor je verdere ontwikkeling en groei.

Kijk. En dan komen mijn talenten tot volle wasdom. Want juist daar ligt mijn interesse en expertise. Dat gaat over nieuwsgierig zijn naar de potentie die mensen in zich hebben. Wat maakt iemand blij, gelukkig, in balans, succesvol? Waarom lukt het de één wel en de ander niet? Dat gaat over bewust maken, opruimen en keuzes maken. En vervolgens doen.

Denk je nog steeds dat een nieuwe loopbaan beginnen betekent dat je meteen alles volledig moet omgooien? Echt niet. Omdat jouw focus dan alleen maar gericht is op dat wat je niet meer wilt. Beter is het om eerst uit te zoeken wat je wel wilt.

Ben jij ooit een nieuwe loopbaan begonnen? Laat me weten wat jij er van hebt geleerd. Wat heeft het je opgeleverd? Ik lees alle reacties en ik lees ze graag!

Hartelijke groet,

Gerry de Valk

Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. Ik help je graag!