Lekker onderscheidend: hetzelfde beloven in vacatureteksten
Ik ben eens een paar uurtjes gaan surfen om werken-bij sites en vacatures van zorgorganisaties te bekijken. Heb jij enig idee op hoe vaak wordt gevraagd: ‘Weet jij wat de cliënten nodig hebben?’ Het staat er echt heul vaak.
Da’s natuurlijk best vage taal. Hoeveel sollicitanten zullen antwoorden: ‘Nou, ik heb werkelijk geen idee wat cliënten nodig hebben maar ik dacht, ik probeer het toch maar.’
De vraag of je hart voor de zorg hebt, komt ook overal terug. Iedereen heeft banen met afwisseling in de aanbieding, iedereen houdt rekening met jouw wensen, iedereen heeft de baan die bij je past, iedereen wil jouw talenten, vaardigheden en kennis inzetten.
Is dat erg dan? Op zich, ach. Op de schaal van wereldproblemen staat deze zeker niet bovenaan de lijst. Maar realiseer je wel dat dergelijke vaagtaal of clichéteksten op je werken-bij site en de vacatureteksten iets doen in het brein van de sollicitant
Als je overal dezelfde zorgvacatures leest, dan wordt er onbewust een soort filter in werking gezet. De sollicitant leest: we zetten jouw talenten in en het brein denkt: en dat moet ik geloven, het zal wel.
Je herkent dit vast zelf ook. Je ziet een bepaalde reclame en jouw brein gaat direct in de weerstand. Omdat je overal dezelfde beloftes leest en ziet, waardoor er in feite een soort error in je hoofd ontstaat. Je bent toe aan iets origineels; jullie kandidaten ook!
Het belang van opvallende vacatureteksten voor de zorg
Juist in de zorgsector is het belangrijk om op te vallen met originele vacatureteksten. Met een schreeuwend personeelstekort is de concurrentie ongekend groot. Als zorgorganisatie willen jullie je dan ook graag onderscheiden en meer geschikte kandidaten bereiken. De vraag is alleen: hoe doe je dat?
Wat onderscheidt jullie organisatie van al die andere? Welke beloftes kunnen jullie doen in vacatureteksten én vervolgens waarmaken? Hoe worden jullie zorgvacatures opgebouwd? Staat de kandidaat of staat jullie organisatie centraal? Welke clichés kunnen jullie achterwege laten? En hoe maak je vacatures minder saai en voorspelbaar?
5 tips voor originele en opvallende vacatureteksten in de zorg
Om op te vallen en te schrijven wat een kandidaat wil lezen, is het belangrijk om eerst te weten wat deze wil en nodig heeft. Het is tijd om de zorgmedewerker centraal te stellen!
1. Achterhaal de behoeftes van de zorgmedewerkers
Ga in gesprek met het personeel en de kandidaten. Vraag wat jullie een aantrekkelijke werkgever maakt. Sta open voor feedback en durf kritisch te zijn. Wat gaat er goed en wat kan er volgens de zorgmedewerkers beter?
Vraag de medewerkers en kandidaten naar huidige vacatures te kijken en vraag om hun feedback. Komt de beleving overeen met wat er in de vacatures beloofd wordt? Welke zaken mogen volgens hen achterwege worden gelaten of wat ontbreekt er nog?
Sta ook open voor nieuwe ideeën. Welke oplossingen of veranderingen zouden voor jullie medewerkers een uitkomst bieden? Hoe zou hun werkdag en werkomgeving er idealiter uitzien?
2. Bepaal welke wensen en behoeftes haalbaar zijn
Maak een lijst van de verbeterpunten die jullie direct kunnen doorvoeren bij het schrijven van vacatureteksten. Bespreek de overige input en ideeën met collega’s.
Welke wensen en behoeftes kunnen relatief makkelijk geïmplementeerd worden? Welke andere veranderingen zouden voor jullie, zowel de medewerker als de werkgever, een uitkomst bieden?
Durf je te onderscheiden als organisatie en denk ‘out of the box’. Vaak wordt er vastgehouden aan hoe het altijd al ging en wordt er weinig gekeken naar hoe het óók zou kunnen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheid flexibel diensten in te roosteren? Kunnen moeders met kleine kinderen een half uur later beginnen? Hoe kunnen jullie eventueel studenten aantrekken om in de middag bij te springen?
Stel prioriteiten en maak een plan van aanpak om ideeën stap voor stap in de praktijk te brengen.
3. Stel de zorgmedewerker centraal in de vacaturetekst
Schrijf in je vacaturetekst over de kandidaten en hun behoeftes, niet direct over wat jullie als organisatie van hen verlangen. Natuurlijk mag je wel eisen stellen, maar laat eerst zien dat jullie begrijpen wat de kandidaat zoekt en nodig heeft.
Nu je de aandacht hebt is het tijd om jullie organisatie aan te prijzen. Durf te laten zien wie jullie zijn en wat jullie écht onderscheidt. Laat zien dat jullie de wensen van de medewerkers begrijpen en geef concrete voorbeelden van hoe jullie hier als organisatie gehoor aan geven.
4. Laat clichés, vaagtaal en loze beloftes achterwege
Clichés zijn er niet voor niks. Sommige dingen wil je gewoon graag gezegd hebben. Kijk eens kritisch naar je tekst, bepaal welke clichés achterwege gelaten kunnen worden en welke clichés je origineler kunt verwoorden.
Betrap je jezelf hier en daar op vaagtaal? Probeer deze taal om te zetten in heldere en concrete beloftes die jullie waar kunnen maken. Blijf oprecht en durf jezelf de vraag te stellen: doen, zijn of kunnen wij dit wel echt?
Laat écht zien wie jullie zijn en wat een kandidaat van een functie kan verwachten. Zo voorkom je dat nieuwe kandidaten binnen no-time weer de deur uitlopen.
5. Kijk verder dan de vacaturetekst alleen
De eerste indruk is belangrijk. Vaak komt deze al tot stand, nog voordat iemand een vacaturetekst leest. Hoe is het gesteld met jullie reputatie als werkgever?
Ga na wat er over jullie organisatie gezegd wordt op recensiesites zoals glassdoor.nl. Kan jullie reputatie als werkgever wel een boost gebruiken? Vraag aan medewerkers of ze een recensie willen achterlaten.
Kijk ook eens kritisch naar jullie werken-bij site. Deze pagina biedt een prachtig podium om jullie organisatie als excellent werkgever in de spotlight te zetten. Waarbij mooie woorden van tevreden medewerkers kunnen dienen als lovend en een bemoedigend applaus.
Om kandidaten te vinden en aan jullie te binden, is het belangrijk om op te vallen met originele vacatureteksten waarin de behoeftes van de medewerker centraal staan. Door in gesprek te gaan met medewerkers kunnen jullie achterhalen welke behoeftes er precies zijn. Met deze inzichten kunnen jullie niet alleen opvallende vacatureteksten schrijven, jullie komen tevens tot oplossingen waar zowel de medewerkers als de organisatie gebaat bij zijn.
Gerry De Valk – Medewerkersreizen in de zorg
Als expert op het gebied van medewerkersreizen in de zorg leert Gerry zorgorganisaties de medewerkersbeleving structureel te optimaliseren – van pre-hire tot retire. Met vernieuwende inzichten en praktische handvatten helpt Gerry organisaties de medewerkers en hun behoeftes centraal te stellen – mét trots.
Met als resultaat? Meer zorgtalent, minder verzuim en verloop.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek in.