Waarom aandacht en begeleiding ook bij een stagiair belangrijk is

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 27 dec 2019

Onze dochter zit in het eerste jaar van de PABO. Na de eerste maand van kennismaken en wennen aan het studentenleven, ga je als PABO-student één dag per week stage lopen. Zo ook onze dochter, ze kreeg een school toegewezen in Heerenveen en mocht stage lopen in de kleuterklas.

Iedere week kwam ze thuis met prachtige verhalen over wat ze allemaal had meegemaakt en geleerd. Ze moest lessen voorbereiden en zat te knutselen aan de keukentafel omdat ze een paddestoel nodig had voor een les. Ze vertelde over Sem, Emma, Ferdau of Lucas. Hoe lief ze zijn, hoe ze om ze moest lachen.

Ze werd goed begeleid tijdens haar stageperiode. De lessen die ze gaf werden door haar begeleider vooraf doorgesproken en na afloop geëvalueerd. Ze moest reflectieverslagen schrijven en de mentor van de opleiding woonde een aantal lesuren bij.

Onze dochter werd goed begeleid tijdens haar stage. Lessen werden vooraf doorgesproken en na afloop geëvalueerd.

Afgelopen week had ze haar laatste stagedag op deze school. Volgend jaar krijgt ze weer een ander stage-adres en een andere groep toegewezen. Ze had een prachtige dag. De kinderen hadden tekeningen voor haar, kaartjes, cadeautjes en heel veel kusjes.

Deze week hoorde ik het nieuws dat honderden zorgleerlingen overwegen om te stoppen met hun stage door nare ervaringen. Sinds 3 november jl. is er een meldpunt stagemisbruik zorg open. Er zijn inmiddels 540 meldingen binnengekomen.

Voorbeelden van stagiaires die vooral tijdens vakanties en ziektes als volledige kracht worden ingeroosterd, die in de thuiszorg alleen bij cliënten moesten langsgaan, die alleen voor een groep cliënten met zwaar autisme, persoonlijkheidsstoornissen en syndroom van Down kwamen te staan of die nauwelijks stagebegeleiding kregen.

Honderden leerlingen in de zorg overwegen om te stoppen met hun stage vanwege nare ervaringen.

Nu denk ik dat heel veel stages wel goed gaan. Dat er aandacht en tijd is voor begeleiding, leren en groeien. Maar iedere stage die niet goed verloopt is een gemiste kans in een sector die zit te springen om personeel. Zoals de zorg. Voortijdig afhaken is zo jammer als de stagiair wel geschikt is voor het vak.

Iedere stage die niet goed verloopt is een gemiste kans in een sector die zit te springen om personeel. Zoals de zorg.

Ik heb mijn dochter gevraagd om haar tips hoe een organisatie kan zorgen voor een goede stage-ervaring. Je kunt er niet alle rechten aan ontlenen, maar dit zijn haar 3 tips.

  1. Er was mij eerlijk verteld wat ik kon verwachten van de stage en dat vond ik fijn. Zo wist ik waar ik aan toe was.
  2. Iedere week was er even een moment om te bespreken wat ik goed had gedaan, wat beter kon en wat ik volgende week ging doen. Zo leerde en verbeterde ik continu.
  3. Verplaats je eens in een stagiair. Hoe zou jij je voelen als je voor het eerst ergens stage loopt? Wat zou jij dan willen als het gaat om begeleiding en kunnen leren?

Ik weet, een stagiaire is binnen een aantal maanden weer weg. En de waan van de dag regeert. Er ligt al veel op je bord. Maar met aandacht en goede begeleiding heeft jouw stagiair een toptijd. En dat wordt doorverteld, die indruk blijft nog jaren. En dat draagt bij weer bij aan de aantrekkelijkheid van jouw organisatie als werkgever.

Heb je daar al eens bij stil gestaan?

Gerry de Valk

Organisaties ondersteun ik graag met het ontwerpen van hun employee experience, om zo maximaal inzicht te krijgen in de verbeterpunten die nodig zijn om een organisatie te worden waar mensen graag bij willen horen. Het resultaat? Jullie organisatie maakt het verschil als het gaat om de strijd om het binnenhalen of vasthouden van personeel. Neem gerust contact op.