Hij was de rising star van de organisatie, maar nu wil het niet lukken

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 12 jan 2020

Hij belt me over de mogelijkheden voor een aantal coachingsgesprekken. Hij vertelt me dat hij zelf, en zijn werkgever ook, wil begrijpen waarom hij op dit moment niet uit de verf komt in zijn huidige functie. Terwijl hij tot een half jaar geleden de rising star van de organisatie was geweest.

We maken een afspraak voor een gesprek. Hij stuurt me een mail waarin hij een beeld van zichzelf schetst. Ook voegt hij de rapportage van de ACT-meting toe die hij een jaar geleden heeft gemaakt. Dat was ook de reden dat hij mij belde, hij had gelezen dat ik de ACT gebruik om talenten en ontwikkelpotentieel te meten.

Voor me zit een vriendelijke man die vrijwel direct begint te vertellen. Hoe hij tot de zomer in zijn element was bij zijn werkgever omdat hij een groot en complex project tot een goed einde moest zien te brengen. Hij vertelt hoe hij daar als projectleider met veel plezier aan had gewerkt, en ook prima resultaten had gehaald.

Maar toen het project was afgerond, moest hij als manager van een ondersteunende afdeling verder. Dat doet hij nu zo’n vijf maanden en hoe hij ook zijn best doet, het wil maar niet lukken. Hij raakt helemaal verkrampt.

Hoe hard hij ook werkt, hij krijgt niet de goedkeuring van zijn werkgever zoals voorheen. Er komt steeds minder uit zijn handen. Hij piekert en raakte het contact met zijn team kwijt. Ik voel een mengeling van rebellie en gelatenheid bij hem.

Zijn werkgever begrijpt er niets van. Het ging tot voor kort toch zo goed?

Ik vraag hem of hij het wel begrijpt. Hij vertelt me dat hij het liefst werkt in een omgeving die veel van hem vraagt. Voor een goeie crisis loopt hij niet weg. Sterker nog: het kan hem niet crisis genoeg zijn. Nu hoeft hij alleen een beetje op de winkel te passen voor zijn gevoel. Er wordt van hem verwacht wordt dat hij overzicht heeft en de grotere lijnen kan bewaken, maar hij verdwaalt in de details.

We bekijken samen de resultaten van zijn ACT-meting. Die bevestigen dat hij in zijn huidige functie teveel op zijn prestatiekracht moet functioneren. Het zijn kwaliteiten die hij zich in het verleden heeft aangeleerd omdat ze hem iets opleverden.

De resultaten van zijn ACT-meting bevestigen dat hij in zijn huidige functie teveel op prestatiekracht moet functioneren.

Iedereen heeft zulke kwaliteiten. Je hebt ze nodig. Daarom ben je er ook heel goed in. Maar omdat deze kwaliteiten niet van nature bij je horen, kosten ze je relatief veel energie en hebben ze de neiging om onder druk te vervormen. Juist omdat het hier gaat om aangepaste kwaliteiten, kan het lastig zijn om de vervorming te herkennen.

Vandaar de verbazing van zijn werkgever die dacht dat hij zijn nieuwe functie prima aankon. Terwijl hij er compleet op leeg loopt.

Steeds opnieuw ben ik gefascineerd als ik hoor waarom mensen doen wat ze doen. Hoe ze soms werk doen waarbij alles als vanzelf gaat en hoe soms compleet vastlopen.

De factor die niemand kan kopiëren, ben je zelf.

Weet jij waar je van ‘aan’ gaat? Waar jij van gaat kwispelen?
Als je dat beseft, dan is het ook belangrijk om te weten waar jij van ‘aan’ gaat. Waar ga jij van kwispelen? En wat zijn de activiteiten of mensen die alle energie uit jou laten wegstromen?

Ga maar eens een weekje bijhouden welke activiteiten energie geven en welke energie kosten. Zo krijg je een goed beeld van jezelf én ben je steeds beter in staat om zelf regie te nemen en richting te geven aan je loopbaan.

Met vriendelijke groet,

Gerry de Valk

Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. Ik help je graag!