Sfeersponzen

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 4 mrt 2016

“Niet om negatief te willen zijn hoor, maar ik zie totaal niet voor me waarom we dit moeten willen. Het is leuk bedacht, maar ik geloof er niet zo in. Weten jullie nog, dit hebben we een jaar of 4 geleden toch ook al eens geprobeerd?”.

In een paar tellen slaat de sfeer in de groep om.

Ik zie een aantal non-verbale blikken:  “nee hè, daar gaat-ie weer. Altijd hetzelfde gezeik met hem, het kan nooit eens positief”. 

In één van haar teksten verwoord Loesje het zo fraai: na regen komt zonneschijn. Maar ja, dan ben ik al weer aan het werk.

Zulke types dus. Ik noem ze sfeersponzen. Van die mensen die altijd weten te benoemen wat er niet goed gaat, wat er niet deugt en vooral dat het aan iedereen en alles ligt behalve aan zichzelf. Je voelt de energie uit je lijf gieren als je teveel met zulke mensen omgaat.

Bedenk eens met welke mensen jij de meeste tijd doorbrengt.

Zijn dat mensen die jou energie geven? Die met je mee denken, die in je geloven, die wat je ook doet er altijd voor je zullen zijn?

Of zijn het vooral sfeersponzen? Die je altijd het gevoel geven dat jij het nooit goed genoeg doet? Die altijd feilloos weten te benoemen wat er niet goed is gegaan of waarom je iets vooral niet moet doen?

Zet maar eens op een rij wie in jouw leven de sfeersponzen zijn en wie jou veel energie geven. En ga gaandeweg steeds meer jouw aandacht richten op de energie-gevers. Zij helpen jou verder en daarmee help jij jezelf verder. En vertel ze vooral zo vaak mogelijk hoe belangrijk ze voor jou zijn!