28 jaar getrouwd
(en de illusie dat je je privé-leven bij de voorkeur van je werk kunt achterlaten)

Geschreven door: Admin
Gepubliceerd op: 8 jul 2021

Afgelopen week was ik, of beter gezegd, waren we 28 jaar getrouwd.

In al die jaren is er natuurlijk genoeg gebeurd.

28 jaar geleden werkte ik bij Start uitzendbureau. In die tijd verdiende ik zo’n 4.500 bruto per maand. In guldens welteverstaan. Ik was er dik tevreden mee.

De eerste jaren werkten we allebei fulltime. Weekenden waren echt weekenden want er was geen mail of mobiel. Had je vakantie dan trok je de deur van het werk voor drie weken achter je dicht en zag je wel wat er gebeurd was als je terugkwam. Je was onbereikbaar en dat was heel normaal.

In die 28 jaar kwam het leven in volle vaart voorbij.

Vier kinderen, vier keer zwangerschapsverlof.

Waar ik voorheen altijd mopperde over vrouwelijke collega’s die vanwege de kinderen in mijn ogen zo flexibel als een stoeprand werden, bedacht ik dat ook ik parttime wilde werken.

Daar bleek ik niet voor gebouwd. We draaiden de rollen om. Mijn man parttime, ik fulltime.

De kinderen gingen van lagere naar middelbare naar hogeschool.

Als ik kijk naar de trouwfoto’s en zie wie van de genodigden nog in leven zijn en wie we nu nog zien en spreken dan is er een hoop veranderd.

Wat ik ermee wil zeggen: het is een illusie om te denken dat je je privéleven bij de voordeur van je werk kunt achterlaten.

Medewerkers zijn mensen met een leven. Ieder met zijn of haar eigen uitdagingen en life-events.

Toch lijkt het HR-beleid van heel wat organisaties nog niet ingericht op een holistische kijk op hun medewerkers.

Medewerkers verwachten dat een organisatie weet wie ze zijn en dat er rekening wordt gehouden met hun privéleven.

Voor de medewerkersbeleving geldt het one-size-fits-all-principe niet. Je kan niet iedereen op dezelfde manier benaderen, dus het is belangrijk om de beleving op de persoon toe te spitsen.

Ja maar, dat is toch hartstikke lastig hoor ik je zeggen. Als we ook al met ieders persoonlijke wensen en voorkeuren rekening moeten houden, dat is niet te doen!

Laat duidelijk zijn. Employee Experience is een visie, niet een speeltje van de afdeling HR. Dat betekent ook dat niet alleen HR verantwoordelijk is voor de medewerkersbeleving in de organisatie.

Het begint bij het topmanagement en het vraagt om een strategie waarin alle afdelingen en managers verantwoordelijk worden gehouden voor de medewerkersbeleving. Die het steeds, stapje voor stapje, nog beter willen doen.

Pas dan ontstaat er een holistische bedrijfsvisie die overal consequent wordt nageleefd.

Hoe kijken de managers in jullie organisatie hiernaar? Vraag je ze er weleens naar?

Ik wens je een mooi weekend!

Gerry

Wil je jouw team naar een hoger plan tillen?
Ga je voor een topteam als het gaat om Employee Experience? Kies dan voor de In Company Masterclass en til samen met collega’s van HR, Communicatie, Marketing en Recruitment de Employee Experience binnen jullie organisatie naar een hoger plan. Deze masterclass helpt jullie om je kennis van EX te verbreden en te verdiepen. Ik daag jullie uit om een steviger Employee Experience Team te worden. Bel of mail om de mogelijkheden te bespreken.