‘Als mensen langer thuis willen wonen, zal de zorg daarop moeten inspelen. Als mensen meer zelf willen regelen, moet dat kunnen. Als de zorgvraag blijft toenemen, zullen we nog beter op de kosten moeten letten. Zo kunnen we garanderen dat iedereen ook in de toekomst de zorg krijgt die nodig is’.
Deze tekst komt van de website dezorgverandertmee.nl waarmee de overheid haar burgers informeert over alle veranderingen die gaande zijn in de zorg.
Hoe doe jij dat eigenlijk als zorgprofessional? Hoe geef jij vorm aan deze maatschappelijke oproep om zinnige en zuinige zorg te leveren? Ik ben maar eens gaan rondvragen in mijn netwerk van zorgprofessionals. De reacties waren wisselend.
“Zolang de tweedelijn het grootste deel van het zorgbudget opmaakt, voel ik niet zo’n enorme noodzaak om me hier erg druk over te maken”, zei een fysiotherapeut tegen mij. Door alle overheidsmaatregelen had hij al te maken met een behoorlijke omzetdaling in zijn praktijk. Hij was meer dan ooit blij met iedere cliënt. Bovendien, laatst had hij bij een cliënt aangegeven dat de behandeling kon worden afgerond. Daar was de cliënt niet blij mee want volgens haar verzekering kon ze nog 4 behandelingen krijgen. Dus als hij het niet deed, dan ging ze wel naar een andere fysiotherapeut. En wat doe je dan?
“Er staan regelmatig bedden leeg, het aantal bedden wordt behoorlijk afgebouwd in ons ziekenhuis en ik word er heel erg nerveus van”, vertelde een verpleegkundige. “Want ja, het gaat natuurlijk ook gewoon over onze baan, ons inkomen en onze hypotheek. Heel belangrijk, het leveren van zinnige en zuinige zorg maar straks ben ik degene met een heel zuinige uitkering en kan ik de zorg die ik in de toekomst nodig heb helemaal niet meer betalen”.
Met een aantal zorgprofessionals (zowel zelfstandig en in loondienst) heb ik een avond zitten praten over de kansen en bedreigingen van de veranderingen in de zorg. Alleen al het delen van ervaringen was pure winst (‘gelukkig, ik ben niet de enige die hier last van heeft’). Maar daarnaast heeft het ook gezorgd voor verrassende inzichten en begrijpen dat krachten bundelen vaak veel meer oplevert dan alles bij jezelf willen houden.
Als je weet dat de branche waarin jij werkzaam bent onder druk staat omdat de kosten de pan uit rijzen waardoor overheid en verzekeraars steeds strakker de duimschroeven aandraaien, hoe zorg je dan dat je als zorgprofessional mee verandert? Heb jij daar al over nagedacht?