“Eigenlijk”, dacht ik toen ik een aflevering van Marie Kondo op Netflix zat te kijken, “kun je die opruimmethode ook toepassen als het gaat om je werk. De rommel in je huis opruimen is zo nu en dan heel erg nodig en geeft na gedane arbeid ook een voldaan gevoel.
Dat geldt voor je werk in feite net zo goed. Ook dan is het verstandig om je zo nu en dan af te vragen of jij nog een beetje joy sparkt.
Heb je de hype rondom Marie Kondo gemist? Dan praat ik je heel kort bij. Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe die een aantal buitengewoon succesvolle boeken over opruimen heeft geschreven. Ze hanteert daarvoor haar eigen KonMari-methode. Alle spullen waar je niet gelukkig van wordt (does it spark joy?) kunnen weg.
Sinds kort heeft Marie haar eigen serie op Netflix en ruimt ze op bij Amerikaanse gezinnen. Stapels spullen gaan de deur uit en relaties zie je zienderogen opknappen. Zouden we de opruimtips van Marie Kondo ook kunnen toepassen op ons werk?
Opruimtip 1. Welkom lief huis
In de serie start Marie voordat het opruimen begint, altijd met het welkom heten van het huis. Een ritueel waardoor de bewoners zich bewust worden wat het huis voor hun betekent. Dat het huis altijd goed voor ze is geweest. Waar de kinderen zijn geboren, ruzies zijn uitgevochten en de liefde wordt bedreven. Kortom, je voelt direct dat niet alleen de kledingkast of de keuken vol rotzooi maar ook een hoop emotionele bagage aan bod komt.
Nu zie ik mezelf nog niet iedere dag mijn werkplek begroeten met een “Dag lief kantoor, wat fijn dat je zo goed voor me bent”. Of zoiets. Daar ben ik toch iets te nuchter voor. Maar het is best zinvol om zo nu en dan bewust te bedenken wat jouw werk allemaal voor jou betekent.
Opruimtip 2. Visualiseer
Marie Kondo vindt het belangrijk dat je begint met bedenken wat je einddoel is. Wat is de reden dat je wilt opruimen? Hoe ziet je ideale huis er uit?
Dat kun je één op één ook toepassen op je werk. Hoe ziet dit er uit als het gaat om je werk? Kun je het einddoel visualiseren? En ja, ik begrijp die hangmat op het strand als ideale werkomstandigheid en einddoel.
Wat vertelt jouw visualisatie over je ideale werk?
Opruimtip 3. Ruim op per categorie
Als we in huis gaan opruimen dan doen we dat meestal per kamer. Niet doen. Doe het per categorie, te beginnen met kleding. De gedachte erachter is dat je dan grondiger opruimt, spullen van één categorie liggen vaak verspreid over meerdere kamers.
Als we niet tevreden zijn met ons werk en we willen veranderen, dan denken we vaak veel te groot (ik neem ontslag, ik ga emigreren, ik begin een eigen bedrijf) waardoor de verandering beangstigend en immens wordt. Door in beweging te komen en kleine stappen te zetten (ruim op per categorie) kun je zomaar grootse resultaten bereiken. Dus zet niet meteen een belachelijk grote stap uit je comfortzone maar doe een eerste stap, die spannend is en die je ondanks je angst wel wilt en durft te zetten.
Opruimtip 4. Gooi alles op een grote hoop
Hoe ruim jij je kledingkast op? Waarschijnlijk haal je de kleding eruit die je niet meer mooi vindt of niet meer draagt en die doe je in een vuilniszak. Dat is dus niet de bedoeling. Je haalt alle kleding uit de kast (en van alle andere plekken in huis waar jouw kleding ligt) en dat gooi je op een grote hoop. Je ziet gelijk hoeveel kleding je hebt (oh jee, zóveel?!). Vervolgens ga je per stuk bekijken wat je ermee gaat doen.
Wat als jij alle taken die jij doet op je werk op een grote hoop gooit? Daarna ga je per taak bedenken wat jij er van vindt en wat je er mee zou willen doen.
Als ik een APK-meting afneem, doe ik met medewerkers en teams in feite hetzelfde. We gooien het werkvermogen, drijfveren, talenten en ontwikkelpotentieel van de medewerker en het team op een grote hoop. We richten ons op wat er allemaal al is en bedenken wat we er mee kunnen doen.
Opruimtip 5. Does it spark joy
Nu komen we bij hèt motto van Marie Kondo. Als jij je spullen één voor één door je handen laat gaan, moet je je afvragen of het betreffende item je gelukkig maakt. Does it spark joy? Zo niet, dan gooi je het weg. Wel het item eerst even bedanken voor bewezen diensten voor je het weggooit trouwens.
Die vraag kun je natuurlijk ook stellen bij het werk dat je doet. Wanneer voel jij de joy sparken en wat mag van jou in de kliko? Waarbij je overigens ook enig realisme voor ogen mag houden: soms moet je dingen doen die niet leuk zijn. Maar misschien vindt een collega een bepaalde taak waar jij buikpijn van krijgt, wel leuk om te doen.
Marie Kondo is niet alleen gericht op weggooien, maar ook op blij zijn met wat je hebt. Zo kun je ook naar je werk kijken. Wat leer je van de taken en werkzaamheden die je hebt te doen? Wees dankbaar voor die les. Denk dus niet “wat wil ik wegdoen”, maar “wat wil ik houden?” Maak dat het vertrekpunt van de keuzes die je maakt.
Hartelijke groet,
Gerry de Valk
Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. In mijn e-book ‘Talenten en Drijfveren‘ lees je hoe je jouw talenten en drijfveren kunt ontdekken. Je vraagt ‘m gratis aan.