Hoe blijf ik het leuk vinden om dokter te zijn?

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 16 mrt 2016

Een arts stelde mij deze vraag tijdens een coachingsgesprek. Ze zat midden in het spitsuur van het leven met een drukke baan, opgroeiende kinderen en kwakkelende ouders. En ze was ambitieus, dus ze volgde een kaderopleiding.

Dag in dag uit knetterdruk dus. 

Patiënten, visites, de planning die regelmatig in de soep liep en het thuisfront aan de lijn omdat ze weer niet op tijd thuis was. En maar blijven rennen. Maar welke kant op? Geen idee. 

Bovendien was ze aan het worstelen met haar energiebalans tijdens zo’n drukke werkdag. De ene na de andere afspraak of consult, hoe kon ze die bewaken zodat ze als een uitgeknepen citroen thuiskwam?

En met een beetje pech de stress afreageerde op degenen die haar het meest lief zijn?

We zijn aan de slag gegaan met tools die haar helpen om op een gezonde manier aan zichzelf te denken. Waarbij continu de vraag was: past wat je doet bij jouw kernwaarden, bij jouw ambities en bij jouw eigen plan? Want alleen dan gééft het energie. Dan weet je waarom je doet wat je doet. En druk je jouw stempel op je werk, loopbaan en leven.

Het ontwikkelen van leiderschap is naar mijn mening voor alle artsen een noodzakelijke aanvulling op hun klinische rol. Maar dat leiderschap wordt pas echt effectief als je ook goed leiding aan jezelf kunt geven.

Weten wat je eigen kernwaarden zijn, is daarbij zo belangrijk. Waar sta jij voor in dit leven? Nadat jij jouw kernwaarden kent, kun je pas echt goed je werkdoelen formuleren.

5 stappen om op zoek te gaan naar je eigen kernwaarden: 

  1. Bedenk welke mensen je heel hoog hebt zitten. Wie bewonder jij enorm? Noem er 3.
  2. Zet vervolgens op een rij wat jij zo aan ze bewondert.
  3. Vraag je omgeving waar je goed in bent en waar je voor staat.
  4. Analyseer waar je vroeger blij van werd.
  5. Maak een eindselectie van de belangrijkste kernwaarden die je hebt opgeschreven.

Die kernwaarden helpen jou om te bedenken waar het jou om begonnen is. Wat jij het liefste wilt en wat je het liefste doet.

Jouw eigen keuze.