Kak. Lig ik me weer zorgen te maken!

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 5 mrt 2017

Soms, midden in de nacht, grijpen ze me bij de strot. Zorgen. Dat kan om van alles zijn. Zeker ’s nachts, dan worden kleine beslommeringen uitvergroot tot iets wat zijn weerga niet kent. En ook al weet je het al lang;  zorgen maken helpen je niet, lossen niks op en staan jouw geluk in de weg. Maar toch, wat doe je er aan?

Probeer deze opdracht eens. Geleerd van Remco Claassen. Zet deze vier stappen om van je zorgen af te komen. 

Stap 1. Maak je persoonlijke top 5 van zorgen

Zet het maar eens op een rij. Waar maak jij je vooral zorgen over? Welke spoken zitten regelmatig in je hoofd, waar lig jij wakker van?

Neem even rustig de tijd om hierover na te denken en schrijf ze dan op.

1.
2.
3.
4.
5.

 

Stap 2. Waar heb je invloed op?

Zorgen zitten in de circle of concern. En dat is een cirkel waar jij geen invloed op hebt. Als je ergens wel invloed op hebt, dan zit het in je circle of influence.

Wat je nu gaat doen, is zorgen dat jouw zorgen in de circle of influence komen. Dat doe je door te kijken naar het gedrag dat ten grondslag ligt aan jouw zorgen. Alleen op je eigen gedrag heb je invloed.

Dus bijvoorbeeld:

  • Zorgen in de circle of concern: ik maak mij zorgen over mijn werk
  • Gedrag in de circle of influence: ik maak mij zorgen over mijn werk omdat ik al te lang geen gesprek heb gehad met mijn leidinggevende over mijn functioneren dus ik denk dat zij van plan is om mij binnenkort te ontslaan.

Doe dit nu voor de zorgen die in jouw top 5 staan. Vraag jezelf steeds af: welk gedrag ligt ten grondslag aan mijn zorg?

1.
2.
3.
4.
5.


Stap 3: invloed vergroten

Nu ga je naar de derde stap. Namelijk jouw nieuwe gedrag ontwerpen. Wat er weer voor gaat zorgen dat jij meer tijd en energie in groei gaat stoppen.

Dus als we even weer het voorbeeld erbij pakken:

  • Huidig gedrag : ik maak me zorgen over mijn werk omdat mijn leidinggevende me gaat ontslaan. Ik heb immers al te lang geen gesprek meer gehad.
  • Nieuw gedrag: ik ga zelf naar mijn leidinggevende en vraag om een gesprek met haar. Daarin ga ik feedback vragen en maak ik samen met haar een actieplan om mezelf verder te ontwikkelen.

Dit doe  jij nu ook bij het gedrag wat ten grondslag ligt aan jouw 5 zorgen. Wat ga jij doen, hoe ga jij je tijd besteden? Beschrijf dit nieuwe gedrag in twee zinnen.

1.
2.
3.
4.
5.


Stap 4: follow-up

Met de drie voorgaande stappen heb je al heel wat gedaan. Je hebt in feite nieuw gedrag ontworpen. Dat wil niet zeggen dat direct alles halleluja gaat. Dat gaat in stapjes. Zet daarom alvast voor over 2 weken een evaluatiemoment in je agenda. Kijk dan eens hoe het gaat. Zijn die zorgen er nog steeds of zie je verbetering? Hoe is het met je oude gedrag? En met je nieuwe gedrag?

Stel, waar nodig je plan bij.

En maak je vooral geen zorgen.