Waar staat en gaat jouw team voor?

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 22 nov 2019

Ik was op zoek naar iets anders, maar kwam terecht bij het mapje waarin mijn diploma’s en eerste sollicitatiebrieven zaten. Dat waren geschreven sollicitatiebrieven. Kun je nagaan over welke prehistorische tijd ik het heb.

Toen ik klaar was met de Academie Mens en Arbeid had ik inmiddels een typemachine waarop ik ook mijn afstudeerscriptie had getypt. Dus kon ik mijn sollicitatiebrieven typen in plaats van schrijven. Wat een monnikenwerk. Want ja, één typefout en het papier kon weer in de prullenbak. Tippex was natuurlijk een no-go op een sollicitatiebrief.

Eind jaren ’80 stuurde ik een sollicitatiebrief naar uitzendbureau Start waarin ik vertelde dat ik heel graag op één van hun vestigingen wilde werken. Ik had er stage gelopen en wilde blijven. Dat lukte, ik kon op de Start-vestiging in Harderwijk aan de slag.

Mijn eerste team

Tegenwoordig geef ik zo nu en dan teamtrainingen en dan stel ik vaak de vraag: “Vertel eens, wat zijn de allerbeste teams waar jij tot nu toe hebt gewerkt? En wat maakte dit team zo goed? Daarbij mag het over werk gaan, maar ook over sport of bijvoorbeeld een team vrijwilligers”. Door deze vraag te stellen, wordt duidelijk wat het verschil maakt tussen een gewoon team en een top team.

Voor mezelf kom ik dan als eerste altijd uit bij dat Start-team in Harderwijk. Het was mijn allereerste officiële team en werkervaring. Natuurlijk had ik daarvoor allerlei bijbaantjes en vakantiewerk gehad. Maar nu was het echt.

Het was een jong team met een hele sterke gezamenlijke ambitie om uitzendkrachten via tijdelijk werk aan een vaste baan te helpen. Waar staan jullie voor en waar gaan jullie voor? was een vraag die voor ons team eenvoudig was om te beantwoorden.

We hadden onwijs veel lol met elkaar. Soms hadden we onderling mot maar dat mocht er zijn en het werd altijd weer uitgepraat. We vertrouwden elkaar, kenden elkaars partners, eigenaardigheden en we wisten wat we aan elkaar hadden. We gingen voor resultaat maar niet ten koste van alles. De mooiste en meest stoere verhalen komen uit die periode en sommige collega’s van toen zijn vrienden voor het leven geworden.

Waar staat en gaat jouw team voor?

Wil jij weten wat jouw team aan gezamenlijke waarden deelt en wat daarmee in feite hun basis vormt om uit te groeien tot een topteam, doe dan de volgende oefening.

Laat ieder teamlid antwoord geven op de vragen Waar gaan jullie voor? en Waar staan jullie voor? Zo kun je nagaan waar het team gedrag en keuzes op afstemt.

1.     Het antwoord op de vraag Waar sta je voor? kun je achterhalen door antwoord te geven op de vraag: Wat zou je missen als je dit werk niet meer mag doen?

2.     Het antwoord op de vraag Waar ga je voor? kun je achterhalen door antwoord te geven op de vraag: Wanneer vind jij dat je succesvol bent?

3.     Je maakt het beeld compleet door aan je klanten en collega’s de volgende vraag te stellen: wat zouden zij missen als dit team er niet meer is?

Inventariseer de antwoorden en maak hiervan een top 3.

Top 3 Gedeelde waarden (Waar sta je voor?)

1.

2.

3.

Top 3 Wat de klant gaat missen (Waar ga je voor?)

1.

2.

3.

Als je weet wat medewerkers gaan missen, dan weet je ook wat je met elkaar deelt.

Door deze vragen te beantwoorden, weet je de echte reden waarom medewerkers naar hun werk komen. Hierin ligt de potentie van alles wat je met elkaar kunt bereiken. Het Start team in Harderwijk had een tevreden uitzendkracht en inlener als grote gezamenlijke drijfveer. Die vacature moest vervuld, die uitzendkracht moest door ons aan werk geholpen worden.

Grote bedrijven noemen dat hun corporate values, ik noem het gewoon onze gedeelde waarden. Die waarden vormen de basis voor het allerbeste team.

Hartelijke groet,

Gerry de Valk

Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. Ik help je graag!