Wat als je niet meer trots bent op je werkgever?

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 27 okt 2019
Al een tijdje vertel je op verjaardagen liever niet meer waar je werkt. Waar je vroeger vol trots verhaalde over je werkgever, hou je nu je mond. De inhoud van het werk vind je nog steeds leuk en je collega’s zou je liever niet willen missen. Maar de organisatie waar je werkt, is veranderd. Er worden keuzes gemaakt waar je niks van begrijpt of waar je je regelrecht aan ergert.
Ik weet nog goed hoe ik na bijna 15 jaar te hebben gewerkt voor een uitzendorganisatie dacht: ‘als ik nu niet andere keuzes maak, dan raak ik verzuurd en word ik zo’n klagende collega die alles al eens heeft meegemaakt en veranderingen tegenhoudt”.

De organisatie was veranderd, maar nog belangrijker: ik was zelf veranderd. De warme jas die de organisatie voor mij was en die ik zolang met trots had gedragen, paste mij niet meer. Het werd tijd om op zoek te gaan naar een andere jas.

Voor veel mensen zal het herkenbaar zijn, je niet meer senang voelen bij de organisatie waar je werkt. Voor jou misschien ook?

Je hoeft niet gelijk het roer om te gooien. Mag wel, als jij je daar goed genoeg bij voelt. Maar zet een eerste stap. Ga ontdekken hoe jij het anders kunt doen.

Zoals:

  • Ga op zoek naar jouw waarom. Wat was ook al weer de reden dat je dit werk zo leuk en interessant vond? Ging het je bijvoorbeeld om het contact met de klant, cliënt of patiënt? Focus je daar op.
  • Het voelt misschien wel even goed, klagen met collega’s over alles wat niet klopt of goed gaat binnen de organisatie. Alleen, het helpt je niet verder. Zoek niet de collega’s die meehuilen met de wolven, maar trek je op aan de collega’s die wel vooruit willen.
  • Ik heb er eerder over geschreven. Als wat je doet, je niet meer bevalt, ga dan. Je bent geen boom.
  • Praat met vrienden over hun werk. Wat vinden zij van hun werk en werkgever? Waarschijnlijk is daar ook niet alles hosanna. En dat kan jou weer helpen om op een andere manier naar jouw werk te kijken.
  • Wat kun jij doen om de situatie te beïnvloeden? Hoe komt het beleid tot stand en waar zit jij in de cirkel van invloed? Maak daar op een constructieve manier gebruik van.
  • Draai eens een dag mee bij een andere organisatie. Wat spreekt je aan en wat niet? Hoe is het werk daar in vergelijking met het werk dat je nu doet?
  • Als het financieel kan, kijk dan of je een dag minder kunt gaan werken. Gebruik die dag om je te richten op wat je wel wilt.
  • Geef jezelf de ruimte om netwerk- en sollicitatiegesprekken te voeren. Zie het als een oriëntatieperiode, wat valt je op tijdens de gesprekken? Hoe aantrekkelijk ben jij op de huidige arbeidsmarkt? Zijn er kansen te over of zou het goed zijn om eerst wat kennis en kunde bij te schaven? Dan wordt dat laatste jouw eerste stap.
  • Zijn het gouden kettingen of is het de angst die je gevangen houdt? Wees eerlijk naar jezelf: wat maakt dat je niet vertrekt? Is het echt die onredelijke werkgever? Of zou het helpen om kritisch naar je eigen rol te kijken? Ga dan op zoek naar iemand die je kan helpen om scherpere keuzes te maken en die je leert hoe je keuzes maakt die belangrijk zijn voor jou.

Natuurlijk hoef je niet alles te doen. Maar denk eens na… Als je dit leest, welke optie spreekt je dan het meeste aan? Ga daar mee aan de slag. En pak daarna de volgende op.

Wedden dat je merkt dat je kleine stappen naar verandering gaat zetten?

Hartelijke groet,

Gerry de Valk

Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. Ik help je graag!