Over zeemeeuwen die lawaai maken, kakken en weer wegvliegen.
Misschien heb je de term wel eens eerder gehoord. Zeemeeuwmanagement. Zeemeeuwmanagers vliegen even door het kantoor of over de afdeling, maken veel lawaai, kakken op iedereen en vliegen dan weg.
Zeemeeuwmanagers zie je eigenlijk alleen als er een probleem is. Problemen zijn namelijk de schuld van alles en iedereen. Het komt niet door de manager zelf natuurlijk, dat begrijp je. Ze geven vooral kritiek. Ze zijn uit op eigen gewin, onvoorspelbaar in hun gedrag en gaan vaak vol in de aanval. Populair zijn zeemeeuwmanagers over het algemeen niet. Omdat je niks aan ze hebt als er een probleem is.
Als de zaken goed gaan, dan weten zeemeeuwmanagers het zo te verkopen dat zij het belangrijkste aandeel claimen in het succes. Daar komt weinig subtiliteit of bescheidenheid aan te pas.
Heb je ooit voor een zeemeeuwmanager in de zorg gewerkt?
Pas sprak ik met een vriendin die er serieus over denkt om haar baan op te zeggen. Waarom? Omdat ze voor een zeemeeuwmanager werkt.
Tot voor kort had ze het uitstekend naar haar zin bij de organisatie waar ze werkt. Leuke functie, veel kansen en uitdagingen. Maar ze wordt gillend gek van haar nieuwe leidinggevende. “Donald Trump zou jaloers zijn”, zei ze. Ze wil geen zeemeeuw als leidinggevende. Ze heeft niet zoveel jaren ervaring opgebouwd en een aantal goeie opleidingen gevolgd om zich vervolgens te laten koeieneren door een ander. Dus wil ze weg. De arbeidsmarkt biedt mogelijkheden genoeg.
Toen ze me dat vertelde dacht ik als eerste: “Wat raar toch, managers die zoveel onrust zaaien en het maar niet voor elkaar krijgen om hun medewerkers te faciliteren maar die de kunst verstaan om ze vooral te frustreren.”
Herken jij zeemeeuwmomenten bij jezelf als leidinggevende in de zorg?
Het leven is niet zwart-wit. Niemand is alleen maar geweldig en doet alleen maar de juiste dingen. Want als ik eerlijk naar mezelf kijk, heb ik ook wel een aantal zeemeeuwmomenten gekend. Door bijvoorbeeld bij gedoe in een team de neiging te hebben op zoek te gaan naar de schuldvraag. Wie ligt er nu weer te slapen of dwars te doen!? Of de neiging om te denken dat ik het zelf toch het beste weet.
Terwijl ik – als ik de situatie analyseer – vaak beter kritisch naar mezelf kan kijken. Omdat mijn communicatie niet duidelijk genoeg was, bijvoorbeeld.
Zo voorkom je als manager in de zorg vervelende zeemeeuwmomenten
Mijn vriendin heeft inmiddels haar besluit genomen. Ze gaat weg. Haar pogingen om het hierover te hebben met haar manager zijn gestrand. Ik geef haar gelijk. Want ik zie de invloed die deze manier van leiderschap op haar heeft.
Door deze 3 gewoontes aan je leiderschapsrepertoire toe te voegen voorkom je zeemeeuwmomenten – en daarmee verzuim en verloop van zorgpersoneel.
1. Wees duidelijk in wat je van je zorgmedewerkers verwacht
Communiceer duidelijk wat de doelen zijn en waar je met het team of de organisatie naar toe wilt. Door dit goed uit te leggen, zorg je ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op komen te staan. Medewerkers weten beter wat van ze verwacht wordt en snappen hoe zij aan deze verwachtingen kunnen voldoen.
Stel duidelijk richtlijnen op om de stappen van een bepaald proces te beschrijven. Als iedereen precies weet wat er verwacht wordt tijdens bijvoorbeeld een shiftoverdracht, worden fouten en misverstanden voorkomen.
Door de normen en waarden van de organisatie helder te communiceren, stel je iedereen in staat met zekerheid te handelen. Moedigen jullie bijvoorbeeld eigen initiatief aan? Geef een duidelijk uitleg van wat eigen initiatief nemen inhoudt. Wat kan wel en wat kan niet.
2. Wees consistent in je communicatie en onderbouw je verwachtingen
Er is een groot verschil tussen iemand opdragen om iets te doen en iemand echt laten begrijpen wat van hem of haar wordt verwacht – en waarom. Je moet het verankeren. Er in geloven en het voortdurend blijven delen. Dat maakt dat zorgmedewerkers met jou op dezelfde lijn komen en handelen vanuit dezelfde ‘waarom’.
Gebruik de taal die iedereen begrijpt en verlies je niet in vage managementkreten. Als je iemand opdraagt een bepaalde taak op zich te nemen, geef dan kort aan waarom dat nodig is en wat het resultaat is. Hiermee geef je inhoud en waarde aan de taak – en dus aan het werk van de medewerker.
3. Geef krachtige en persoonlijke feedback aan al je medewerkers
Je kunt alleen krachtige feedback geven als je aandacht besteedt aan de prestaties van elke medewerker. Geef constructieve feedback maar ook gemeende complimenten. Zo geef je iemands zelfvertrouwen een boost en help je persoonlijke competenties verder te ontwikkelen.
Zorg ervoor dat iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt. Krachtige feedback helpt medewerkers hun werk beter en met meer plezier uit te voeren, wat vervolgens het hele team naar nieuwe hoogtes stuwt.
Door duidelijk te communiceren weten medewerkers in de zorg beter wat er van ze verwacht wordt, waardoor het makkelijker wordt om aan deze verwachtingen te voldoen. Door consistent te communiceren en verwachtingen te onderbouwen geef je meer betekenis aan het werk van de medewerker. Met krachtige feedback geef je het zelfvertrouwen en de persoonlijke ontwikkeling een boost, wat het gehele team naar nieuwe hoogtes stuwt. Elke leidinggevende heeft wel eens een zeemeeuwmoment; daar ontkom je niet aan. Maar door jezelf deze drie gewoontes aan te leren voorkom je dat deze momenten onnodig vaak voorkomen.
Training voor managers
Van leidinggevende naar supporter
Leer persoonlijk & positief leidinggeven in de zorg
Leer persoonlijk en positief leidinggeven. Bekijk mijn training Van leidinggevende naar supporter: een 1-daagse training voor managers on a mission, die vanuit hun rol de medewerkersbeleving willen verbeteren door persoonlijk en positief leiding te geven.
- Ontdek de kracht persoonlijk en positief leidinggeven.
- Leer je medewerkers en hun behoeftes écht kennen.
- Leer hoe meer werkgeluk, verzuim en verloop tegengaat.
- 1-daagse training voor leidinggevenden, max 12 deelnemers.
- Inclusief werkboek, diverse tools en materialen.
- Locatie in overleg, prijs op aanvraag.
Gerry De Valk – Medewerkersreizen in de zorg
Als expert op het gebied van medewerkersreizen in de zorg leert Gerry zorgorganisaties de medewerkersbeleving structureel te optimaliseren – van pre-hire tot retire. Met vernieuwende inzichten en praktische handvatten helpt Gerry organisaties de medewerkers en hun behoeftes centraal te stellen – mét trots.
Met als resultaat? Meer zorgtalent, minder verzuim en verloop.