5 dingen die jou als manager helpen

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 23 okt 2017

Inmiddels ben ik bijna 2 maanden onderweg met de Mastermindgroep, het groeiprogramma voor managers met uit de care, cure & community die de ambitie hebben om nog beter te worden in hun vak. Het is een voorrecht om met deze gedreven managers aan het werk te zijn. Met ze te sparren over de uitdagingen en ervaringen in hun dagelijkse werk.

Veel van de thema’s die aan de orde komen, herken ik uit mijn eigen ervaringen als leidinggevende. Sommige ervaringen zijn universeel voor iedere leidinggevende, sommige zijn uniek voor de care, cure & community. 

De Mastermind bestaat uit 3 modules. De eerste module heet de Persoonlijke Mastermind. In een aantal weken hebben we toegewerkt naar het formuleren van een persoonlijk mission statement. Waar sta je voor en waar ga je voor? Wat vormt de basis van de keuzes die jij maakt? Hoe zet je jouw persoonlijkheid, kernkwaliteiten en talenten optimaal in tijdens je werk?

Opvallend zijn een aantal onderwerpen die met regelmaat terugkomen en die – als je hier eigenaarschap op pakt – er voor kunnen zorgen dat je echt leiding neemt over je persoonlijke en professionele leven. Het gaat om de volgende 5 onderwerpen.

  1. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden

Willen pleasen, aardig gevonden willen worden. Het is een dingetje. Dus wordt er ja gezegd terwijl je eigenlijk nee bedoeld. En heb je voordat je het weet veel te veel op je bordje liggen. Waardoor je onvoldoende toekomt aan datgene waarmee jij als leidinggevende het verschil gaat maken.

Nee is ook een antwoord.

Bovendien: welk gedrag hoort bij aardig gevonden willen worden? Wat de één bestempeld als aardig, vindt de ander horkerig. Het zou betekenen dat je steeds je gedrag moet aanpassen aan de ander. Ingewikkeld.

Je kunt vriendelijk zijn, dat wel. Wat niet wil zeggen dat iedereen je aardig vindt. Je kunt op een buitengewoon vriendelijke manier zeggen dat je iets niet wilt. En je hoeft je niet te verontschuldigen. Door grenzen aan te geven neem je jezelf serieus en laat je aan je omgeving zien waar je voor staat.

  1. Nog harder werken helpt niet

Op school heb je geleerd dat als je hard werkt en goed je best doet, je een sticker krijgt. Of je mag met een andere kleur pen schrijven.

Als je dat gedachtegoed meeneemt naar je werk, dan kom je nog wel eens bedrogen uit. Je werkt hard, verstouwd veel en je krijgt meer verantwoordelijkheden.

Moet je nog harder werken.

Met een beetje pech heb je ook nog eens last van enig perfectionisme en is goed niet goed genoeg. Dat is nogal vermoeiend.

En ook onhandig, want alleen hard werken maakt je nog geen leider. Je mist de kans om je te onderscheiden. Wie ben jij, waar sta je voor en waar ga je voor? Wat zijn jouw unieke talenten waardoor jouw team denkt: ‘wow, voor hem of haar ga ik graag een stapje harder’.

Ga niet harder maar ga slimmer werken en formuleer jouw successtrategie.

  1. Maak keuzes en accepteer de consequenties.

Het begint met het maken van een keuze. Welke keuze het ook is: jij wilt iets wel of niet meer. Bedenk dan ook dat die keuze consequenties heeft. Die waarschijnlijk gedoe gaat opleveren. Dus vraag jezelf af of de keuze die je wilt maken voor jou zo belangrijk is, dat je bereid bent om ook om te gaan met de tegenslag die er altijd bij hoort.

Accepteer dat het zo werkt en committeer je aan de keuze die je maakt inclusief de consequenties. Neem verantwoordelijkheid voor je succes en je falen en leer er van.

  1. Leiderschap in de systeemwereld kent een eigen dynamiek

De managers in de Mastermind zijn bereid om kritisch naar zichzelf te kijken en ze zijn bereid om een andere invulling te geven aan hun rol en positie. Omdat ze weten dat de wereld in verandering is. We hebben het tijdens de Mastermind over een thema als dienend en vernieuwend leiderschap en wat dat voor een ieder betekent.

Tegelijkertijd zijn veel organisaties in de cure, care en community nog vaak complex georganiseerd en gebaseerd op hiërarchische structuren. Waar begint en waar eindigt je cirkel van invloed en betrokkenheid? Het levert prachtige verkenningen op en – ook al voelt het soms als een druppel op een gloeiende plaat – individuele stappen naar ander leiderschap.

  1. Cheerleaden is een kunst

De ManagersMastermindgroep heeft een besloten Facebook pagina. Bedoeld om te delen, te inspireren, aan te moedigen en te ondersteunen. Je kunt er kennis halen, nieuwe inzichten opdoen en jezelf ontwikkelen. En je kunt elkaar kietelen om verder te kijken en verder te gaan dan je ooit hebt gedurfd. Je bent als het ware elkaars cheerleaders. Allemaal met de intentie om nog beter te worden in je vak en om te groeien.

Maar wat is het soms lastig om jezelf kwetsbaar op te stellen. Dat vraagt moed. Ik zie dat op de momenten dat een deelnemer durft te zeggen: “ik vind dit ingewikkeld, ik weet het even niet meer of hoe kijken jullie hier naar’?” er mooie gesprekken ontstaan in de groep.

Waardoor je steeds opnieuw ziet: als je geeft, dan krijg je ook terug. Durf te leren van de ander, kijk naar anderen die verder zijn dan jou en laat je inspireren.

Conclusie

Als je denkt dat iemand anders aan het roer staat, dan doet iets met de manier waarop jij je gedraagt. Je kunt de ander schuld geven.

Ik moedig je aan om eigenaarschap te pakken en regie te nemen over je eigen leven en loopbaan. Je doet jezelf er een enorm plezier mee. En daardoor je omgeving ook.