6 Tips om krachtige keuzes te maken.

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 7 nov 2019

Op school kon de meester of juf mij geen groter plezier doen dan de opdracht om een opstel te schrijven. Ook schreef ik voor mijn lol verhaaltjes en droomde ik van het uitgeven van een boek. Mijn boek uiteraard.

Dat was de periode dat ik als kind speelde dat ik schrijver zou worden.

Onze hond Dolly heeft menig medisch onderzoek moeten verdragen. Zat daar nu een bult? Ademt hij wel? Zie je wel, hij trekt met z’n pootje.

Dat was de periode dat ik als kind speelde dat ik dierenarts zou worden.

Een paar tafeltjes en stoelen achter elkaar, mijn vriendinnetjes in de zogenaamde schoolbanken. En ik was toch streng! De liniaal was altijd bij de hand om even een lekkere pets mee te verkopen.

Dat was de periode dat ik als kind speelde dat ik juf zou worden.

Ik ging naar Afrika. Diep de binnenlanden in. Of naar Vietnam. Helpen in derdewereldlanden – zo noemden we dat toen – was mijn missie. Bovendien ging ik al wekelijks collecteren met het groene zendingsbusje, dus de basis was al gelegd.

Dat was de periode dat ik als kind speelde dat ik ontwikkelingswerker zou worden.

Een spectaculaire achtervolging in de Ford-bus van mijn vader, springen van een hoge muur omdat ik de wereld van de ondergang moest redden.

Dat was de periode dat ik als kind speelde dat ik de Vrouw van Zes Miljoen zou worden. Maar een Charlie’s Angel vond ik ook best.

Het is duidelijk. Ik heb veel willen worden als kind.

Het is ook duidelijk dat ik als kind nooit heb gespeeld dat ik op een uitzendbureau ging werken. Of leidinggevende zou worden. Of zelfstandig ondernemer. De keuzes die ik maakte, zijn ook tot stand gekomen door de invloed van anderen. Of omdat ik op een gegeven moment begreep dat ik niet alleen kon dromen, maar ook moest gaan doen.

Iedere dag opnieuw is een keuzejungle.

Ook jij hebt je eigen dromen. Maar je hebt ook te maken met de huidige omstandigheden. Wat dan kan gebeuren, is dat je reactief gaat kiezen. Je bent vooral bezig met de dingen die op je af komen. En niet zozeer met je dromen. Dat komt later wel…

De vraag blijft echter steeds: wat wil jij? Ik geef je 6 tips om krachtige keuzes te maken.

1. Ken jezelf.

Ben je extravert of introvert? Hou je van interactie, zoek je mensen om je heen, krijg je energie van anderen? De introvert is graag op zichzelf, eigen gedachten.

Weet je dit van jezelf, dan weet je ook wat dit betekent voor de keuzes die je maakt. Waar krijg jij energie van? Doe niet iets omdat je denkt dat het zo hoort. Maar wat past bij je?

2. Welke aannames heb jij als het gaat over kiezen?

Denk je bijvoorbeeld: als manager moet ik er altijd zijn voor mijn medewerkers? Wat zijn jouw overtuigingen over hoe een leidinggevende zich behoort te gedragen?

Hou er dus rekening mee dat de manier waarop jij kijkt bepalend is voor de keuzes die jij maakt. Tip: speel met je overtuigingen. Kijk eens wat er gebeurt als je ander gedrag laat zien. Of schrijf je eigen gedachten en aannames eens op.

3. Kies je uit angst of kies je uit verlangen?

Stel jezelf maar eens de vraag: waar verlang ik naar? Maak je je keuzes uit angst of uit verlangen? Die laatste keuzes zijn degenen die er echt toe doen.

4. Leer nee zeggen

Kun je als manager geen nee zeggen, dan ben je een ongeleid projectiel. Nee geeft focus en zegt alles over jouw ja.

5. Sta ook eens uit.

Dan hoor je je intuïtie. Een belangrijk instrument als het gaat om leiderschap. Rust en ruimte om te creëren. Dan hoor je wat je te doen staat.

6. Durf af te wijken

Leiderschap geeft je de kans om alles op jouw manier te doen. Doe niet omdat iedereen het zo doet. Dan heb je er geen plezier in. We willen graag originele mensen en leiders. Hier hoort altijd angst bij. Dat is een feit. Maar zet de grootst mogelijke kleine stap. Wat past bij jou?

Hartelijke groet,

Gerry de Valk

Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. Ik help je graag!