‘Hoe is het mogelijk dat die manager is geworden…?!’

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 28 mrt 2018

“Weet je wat het is?, zei ze tegen me tijdens een coachgesprek. “Die leidinggevende van ons, die begrijpt er helemaal niks van. Ze is zo’n slechte manager. Dat die onze leidinggevende is geworden – ik had het zelf 10 keer beter gekund. Ze heeft het ook veel te druk. Dus ik doe gewoon een paar van de klussen die zij eigenlijk zou moeten doen erbij. Niet dat ik er blij mee ben hoor, ik heb het ook druk zat. Maar ja, wat moet je anders? De boel in de soep laten lopen?”

In hoeveel organisaties gebeurt het niet? Dat werk wat in feite tot het takenpakket van de leidinggevende hoort, wordt overgenomen door medewerkers? Want die baas is te druk, te dom of wat dan ook maar de reden is. Dus doen teamleden meer dan bij hun functie of bevoegdheden hoort.

Misschien werk jij ook als leidinggevende. En denk je nu: ‘is dat erg dan?’ We willen toch zo graag dat medewerkers eigen regie laten zien? Dat ze collegiaal zijn en nooit te beroerd om even een stap extra te zetten? In genoeg organisaties krijg je daar een dikke pluim voor. Nou dan!

Is het erg dan als medewerkers eigen regie laten zien? Dat ze collegiaal zijn en nooit te beroerd om een stapje extra te zetten. Vaak krijg je daar een dikke pluim voor!

Er zijn een aantal redenen waarom je toch nog een keer kritisch moet gaan analyseren wat jullie als team nu precies in stand aan het houden zijn. Want als medewerkers het werk van de baas overnemen, blijft de baas het maar niet begrijpen. Het kan natuurlijk zo zijn dat het goed uitkomt. Het leidt immers lekker af. Beetje mopperen op de baas en zijn of haar onkunde, heerlijk. Zo ziet niemand dat jij het bijvoorbeeld eigenlijk helemaal niet zo druk hebt met je eigen takenpakket. Of het team is eensgezind kritisch op het functioneren van de baas, maar vergeten om kritisch te kijken naar het eigen functioneren.

En ook al gebeurt dit overnemen met de beste bedoelingen, dan nog kan de uitwerking funest zijn. Want als jij als medewerker extra werk doet waar geen bevoegdheden tegenover staan, dan kan die burn-out zomaar op een dag aan de deur kloppen. Oorzaak: je het schompes werken zonder formele invloed.

Daarnaast geef jij als leidinggevende invloed uit handen. Je wordt er niet krachtiger van en de organisatie ook niet. Iedereen doet werk wat hij of zij eigenlijk niet zou moeten doen. Ook jij als baas niet want je houdt je bezig met zaken die geen prioriteit hebben. Of die niet het onderscheid maken om als team succesvol te kunnen zijn.

Kijk eens kritisch naar wat jullie als team in stand aan het houden zijn. En jij als manager. Je wordt er niet krachtiger van.

Als jij als leidinggevende niet gaat staan voor de bevoegdheden en taken die bij jouw functie horen of als je als team voortdurend werk van elkaar en de baas overneemt, dan kun je doen alsof dat zo prettig is voor het teamgevoel maar je houdt in feite ongewenste patronen in stand. Bijvoorbeeld dat er teveel medewerkers zijn en te weinig werk. Of je medewerkers kunnen verantwoordelijkheid afschuiven want tja, je komt gewoon niet aan je eigen werk toe hè?

Als het patroon hardnekkig is in jouw team en organisatie en iedereen doet steeds maar weer waar hij of zij niet voor wordt betaald of wat niet past bij zijn of haar talenten, dan blijft het mogelijk dat ‘die manager is geworden…?!’. 

Ga als leidinggevende staan voor de bevoegdheden en taken die bij jouw functie, vanuit jouw talenten en laat zien waarom jij manager bent (geworden).