Een dag met een gouden rand

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 24 apr 2018

Afgelopen woensdag was een dag met een gouden rand.

De Masterclass Schijnwerper Zoekt Talent stond op de agenda. Een dag voor leiders en teamcoaches die willen leren hoe ze hun talenten zo kunnen inzetten dat ze ècht het verschil kunnen maken. Mijn maatje Marion Steinkamp en ik hadden een prachtig programma voor deze dag gemaakt.

  • We wisten dat de dag moest gaan over de talenten van de deelnemers.
  • Het moest gaan over hoe je naar jezelf kijkt. Hoe je naar de ander kijkt.
  • Over hoeveel moed het vraagt om dappere keuzes te maken.
  • Over het besef wat echt ten diepste jouw missie is in dit leven.
  • We hadden bedacht dat we Friese paarden ten tonele zouden voeren om met de coachvraag aan de slag te gaan.

Kortom, we hadden onze ambities voor deze dag nogal hoog ingestoken. Zie het dan ook maar eens waar te maken.

De zon scheen uitbundig.
Die konden we alvast afvinken op ons wensenlijstje.

De deelnemers bleken hartstikke leuk en aardig te zijn.
Nog eentje om af te vinken op ons wensenlijstje.

De paarden hadden er zin in, ook dat was duidelijk.
Ons lijstje was compleet.

Tijdens de ochtend bespraken we de resultaten van de ACT-meting die de deelnemers van tevoren hadden gemaakt. En iedere keer opnieuw gebeurt het. Tijdens het invullen van de online meting denkt iedereen:  ‘ik kan me niet voorstellen dat wat ik nu aankruis iets zinnigs gaat zeggen over mijn talenten en drijfveren, want ik doe maar wat’.

Iedere keer gebeurt het tijdens het invullen van de Act-meting: ik kan me niet voorstellen dat wat ik nu aankruis, iets zinnigs zegt over mijn talenten en drijfveren.

Vervolgens wordt het rapport naar aanleiding van de meting besproken en is iedereen diep onder de indruk van de scherpe analyse en observaties.

Haarfijn wordt zichtbaar dat je bijvoorbeeld altijd de ander voorop stelt ten koste van jezelf.

Of dat je meer introvert bent dan je had gedacht.

Meer vanuit de vrouwelijke of meer vanuit de mannelijke energie werkt.

Dat voor jou je gevoel, ratio, intuïtie of realisme leidend is in hoe je zaken benadert. Of dat je uit al die vaatjes kunt tappen en een generalist bent.

Dat je een enorm potentieel aan talenten en competenties tot je beschikking hebt waar je nog nauwelijks gebruik van maakt.

Of dat ineens zichtbaar wordt waarom die ene taak jou altijd zo enorm veel energie kost.

De ACT-meetresultaten zorgen voor prachtige gesprekken die direct naar de kern gaan. De deelnemers konden duidelijke en concrete coachvragen formuleren waar ze tijdens de middag samen met Marion en de paarden mee aan de slag gingen.

De combinatie tussen de ACT-meting en het spiegelen met paarden is geweldig. Voor paarden gelden namelijk de wetten van de natuur. Een paard wil weten of je te vertrouwen bent, of je een verbinding wilt aangaan en waar jouw plek is binnen de rangorde.

Stel je maar eens voor.

Je wilt jezelf meer voorop stellen. Nu ga jij te vaak ten koste van de ander. Je stapt bij het paard in de bak en het eerste wat je doet is het paard pleasen. Hoe zichtbaar wil je jouw gedrag hebben?

Of je bent er klaar meer om steeds op je werk zo hard te moeten rennen om alles af te krijgen.  Het paard laat je onomwonden zien dat hulp vragen misschien een betere optie is door stokstijf te blijven staan terwijl jij ondertussen harder en harder je best doet.

Het paard laat altijd weer zien dat hoe meer ontspannen en authentiek je bent, hoe beter de verbinding met het paard. Geef vertrouwen, geef ruimte en laat los.

Geldt dit niet net zo goed in je dagelijkse werk en leven? Je kunt je partner verstikken als je te weinig ruimte geeft. Zonder onderling vertrouwen word jouw team nooit echt succesvol. Kijk eens zonder oordeel naar de ander en probeer te begrijpen waarom hij doet zoals hij doet. Gun die ander de kans om te leren en het nog een keer te proberen.

Je zult verrast worden.

Voor mij was dit een dag met een gouden rand. De inzichten die mensen krijgen door de combinatie van coaching en paarden is magisch. In de ManagersMastermind voor managers in de cure, care & community is de ACT-meting en het spiegelen met paarden een vast onderdeel. De Mastermind is een programma van 6 maanden waarin je leert wat jouw talenten en ontwikkelpotentieel is. Daardoor kun je als leidinggevende of teamcoach veel meer ontspannen gaan leidinggeven. Je leert de talenten van je medewerkers herkennen en je weet hoe je die zo goed mogelijk kunt inzetten. 

In september start een nieuwe ronde van de ManagersMastermind. Hier lees je er alles over.