Waarom zou je de waarom-vraag 5x stellen?

Voor 1 op de 6 vacatures is geen belangstelling

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 3 aug 2021

Slagerij Akkerman in Akkrum is sinds kort op maandag gesloten.

Ik kom nog uit de tijd dat het heel normaal was dat de winkels op maandag gesloten waren maar tegenwoordig zijn winkels 6 of 7 dagen per week geopend.

Slager Akkerman doet dat niet omdat hij zo graag een extra dag vrij wil.

Hij doet dat omdat het bijna onmogelijk is om aan goed geschoolde vakmensen te komen. Want slager Akkerman wil kwaliteit kunnen bieden.

Het lukte niet meer om met zijn huidige team zes dagen per week open te zijn. Tenminste, als hij z’n mensen niet een burn-out in wilde jagen.

Ze hebben nagedacht over alle opties en besloten om de slagerij op maandag dicht te doen.

Op dit moment is voor 1 op de 6 vacatures geen belangstelling, staat in een rapport van ABN AMRO over de stand van de economie. Het tekort aan arbeidskrachten vormt een mogelijke belemmering voor het herstel van de economie na covid.

Steeds meer beroepsgroepen ervaren een tekort aan personeel. Het zijn niet alleen meer monteurs en verpleegkundigen, er is ook een tekort aan hoveniers, loopbaanadviseurs, receptionisten en verkopers.

Dat tekort aan personeel heeft nogal gevolgen.

Treinen die uitvallen vanwege personeelstekorten bij ProRail.

Zwembaden in Groningen die dicht bleven vanwege te weinig medewerkers.

Te weinig bagagepersoneel op Schiphol.

Om over de tekorten in de horeca maar niet te spreken. Of de zorg.

In het rapport van ABN AMRO staat ook dat de totale vraag naar arbeidskrachten nog ver onder het niveau ligt van vóór de pandemie. En de voorspelling dat als straks de steunmaatregelen van de overheid worden afgebouwd,de arbeidsmarkt ook iets minder krap zal worden.

Slagerij Akkerman doet de zaak op maandag dicht.

Heb jij al een plan B uitgedacht?
Wat ga jij doen als jouw tekort aan mensen (nog) groter wordt?

Hartelijke groet,
Gerrry

Wil je jouw team naar een hoger plan tillen?
Ga je voor een topteam als het gaat om Employee Experience? Kies dan voor de In Company Masterclass en til samen met collega’s van HR, Communicatie, Marketing en Recruitment de Employee Experience binnen jullie organisatie naar een hoger plan. Deze masterclass helpt jullie om je kennis van EX te verbreden en te verdiepen. Ik daag jullie uit om een steviger Employee Experience Team te worden. Bel of mail om de mogelijkheden te bespreken.