Hoe vaak doe jij je best voor dingen waar je niet goed in bent?

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 13 mrt 2020

Met het gevolg dat je middelmatig wordt…

Hoe ik hierop kom? Ik werd deze week gebeld door iemand van de Kamer van Koophandel. Het ging over een interview wat ik in 2014 had gegeven over het faillissement van mijn bedrijf. De website van de KVK werd vernieuwd en de vraag was of ze het interview in enigszins aangepaste vorm nog steeds konden publiceren.

Ik las het advies dat ik gaf in dit interview. “Ga door! Over een jaar ziet de wereld er heel anders uit. Zet steeds weer een stap vooruit, weg van het faillissement.”

Het liefste willen we problemen mijden, zaken onder controle houden en het zo organiseren dat we zo weinig mogelijk risico lopen.

Dat is wat ik met soms vallen maar ook steeds weer opstaan inderdaad heb gedaan. En nog steeds doe. Wat die periode van het faillissement en daarna me heeft geleerd, is dat niets vanzelf gaat. Dat er monsters zijn die moeten worden verslagen en dat het soms donker en onzeker is.

Momenten waarop ik het liefst zou willen verdwijnen terwijl ik weet dat ik er dwars doorheen moet. Omdat ik anders niet meer vooruit kom en niet meer groei.

Het liefst willen we problemen vermijden. Ik ook. We willen zaken onder controle hebben en het zo organiseren dat we zo weinig mogelijk risico lopen. Risico dat er gedoe van komt of dat er iets fout gaat. Of dat je het gevoel krijgt dat het komt doordat je ergens niet zo goed in bent. Terwijl je vindt dat je het wel zou moeten kunnen.

Vertel eens, hoe vaak vind jij dat je toch ook je best moet doen voor zaken waar je niet zo goed in bent of die je niet zo graag doet?

Hoe vaak vind jij dat je ook je best moet doen voor zaken waar je niet goed in bent?

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: “er worden echt niet alleen maar zoete broodjes gebakken Gerry”.

Het zijn van die overtuigingen waardoor je, als je niet oppast, vooral de focus legt op het ontwikkelen van de punten waar je niet zo goed in bent. Hard werken aan je zwakke punten omdat je overal goed in wilt zijn. Met als resultaat dat je middelmatig wordt. Omdat het ontwikkelen van je zwakke punten ervoor zorgt dat je gaat verkrampen.

Al je energie en aandacht gaat immers naar wat je niet goed kunt. Je zelfvertrouwen neemt af, je gaat piekeren.

Kun je dan gaan voor de weg van de minste weerstand? Was het maar zo simpel.

Voordat je het door hebt, leg je de focus op je zwakke punten. Ga je hard werken en word je middelmatig.

Want het begint ermee dat je accepteert dat er zaken zijn waar je niet goed in bent. Ik geef je op een briefje: het voelt kwetsbaar om dit hardop toe te geven.

Steeds beter leer ik herkennen waar mijn toegevoegde waarde zit. Maar daarvoor heb ik ook moeten ervaren waar ik een mager zesje lever. En dat is niet leuk, kan ik je zeggen.

Het helpt als je weet waar je heel goed in bent. Als je weet wat je talenten zijn. Dan kun je namelijk keuzes maken. Waar ga je wel voor en waar ga je minder of niet voor? Zo kun je heel gericht van toegevoegde waarde zijn. Waardoor je in the end met minder moeite veel meer impact hebt.

Dus vraag jezelf eens af: op welke momenten voel jij dat je bezig bent met het verbeteren van je zwakke punten, in de hoop dat het je meer energie en minder stress zal gaan opleveren?

Hartelijke groet,

Gerry de Valk

Als jij er klaar voor bent, dan kun je op 2 manieren werk maken van jouw talenten.

1. Je wilt inzicht krijgen in je werkvermogen, drijfveren, talenten en ontwikkelpotentieel. Dat krijg je door het doen van een APK. Een online meting waar natuurlijk een uitgebreide persoonlijke terugkoppeling bij hoort.

2. Wil je gericht aan de slag met jouw vragen en doelen? Maar waar begin je? Welke keuzes kun je maken? Bel of mail me dan, dan verkennen we de mogelijkheden om te zien of ik je er verder bij kan helpen. Als coach ben ik jouw begeleider, sparringpartner en ervaringsdeskundige.

Heb je vragen? Ik vertel je graag meer. Neem gerust contact met me op.