Onderschat de kracht van kiezen niet

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 27 sep 2018

Ik Vertrek. Ik vind het een geweldig programma.

Een paar weken geleden was de vervolgaflevering over de avonturen van Hans en Karin. Voor de zomer was de eerste aflevering op tv. Een stel uit Capelle aan den IJssel dat vertrok naar Bonaire. Omdat Karin al jaren droomt over het hebben van een mini-adventure golfbaan. Echt. Ik lieg niet.

Hans hoefde niet zo nodig. Hij had het prima naar zijn zin als brugwachter. Maar ja, als scheetje het zo graag wil dan moet het maar. Toch scheetje?

Alle spullen die nodig waren om een mini-adventure golfbaan in te richten hadden ze alvast in Nederland gekocht. Een pirate-of-the-caribean pop, een leeuw, een olifant, noem maar op.

Toen ze uit Nederland vertrokken waren een paar details nog niet geregeld. Ze hadden nog geen grond op Bonaire waar ze hun mini-adventure golfbaan konden aanleggen. Ze hadden geen huis. Eigenlijk hadden ze alleen een droom. En een zeecontainer vol met spullen.

Alles wat tegen kon zitten, zat ook tegen. Hun onverbeterlijke optimisme en doorzettingsvermogen waren echter jaloersmakend. Ik had het bijltje er allang bij neergegooid denk ik.

Ga de afleveringen zeker kijken op uitzendinggemist.nl als je ze nog niet hebt gezien.

Wat mij zo enorm fascineert is hoe mensen boven zichzelf kunnen uitstijgen als ze keuzes maken die voortkomen uit een diep verlangen.

Ga maar eens voor jezelf na, zou jij het durven?

Je baan, je zekerheid, je inkomen opzeggen voor een avontuur waarvan je de afloop niet kent?
Vertrekken naar een ander land zonder dat je ook maar iets van tevoren hebt geregeld?
Jezelf volledig uit je comfortzone halen door dingen te doen, op mensen af te stappen en confrontaties aan te gaan die je in je huidige dagelijkse leven uit de weg gaat?

Om dat allemaal te durven en zo’n keuze te maken, moet het verlangen wel groot zijn, denk je niet?

Onderschat niet de kracht van kiezen.

De kracht van kiezen is enorm. Misschien herken je het gevoel wel, als je een krachtige keuze hebt gemaakt. Het oergevoel wat dan loskomt.

Maar tegelijkertijd: iedere dag opnieuw is een keuzejungle. Je hebt je eigen dromen, die van je partner, van je kinderen, van de organisatie waarin je werkt, die van je medewerkers.

Het gevolg daarvan is: je kiest reactief.

Je denkt dat je heel druk bent, maar eigenlijk ben je vooral bezig met de dingen die op je af komen.

De vraag blijft echter steeds: wat wil jij?

Ik geef je 6 tips om krachtige keuzes te maken.

1. Ken jezelf.

Ben je extravert of introvert? Hou je van interactie, zoek je mensen om je heen, krijg je energie van anderen? De introvert is graag op zichzelf, eigen gedachten. Weet je dit van jezelf, dan weet je ook wat dit betekent voor de keuzes die je maakt. Waar krijg jij energie van? Doe niet iets omdat je denkt dat het zo hoort. Maar wat past bij je?

2. Welke aannames heb jij als het gaat over kiezen?

Denk je bijvoorbeeld: als manager moet ik er altijd zijn voor mijn medewerkers? Wat zijn jouw overtuigingen over hoe een leidinggevende zich behoort te gedragen? Hou er dus rekening mee dat de manier waarop jij kijkt bepalend is voor de keuzes die jij maakt. Tip: speel met je overtuigingen. Kijk eens wat er gebeurt als je ander gedrag laat zien. Of schrijf je eigen gedachten en aannames eens op.

3. Kies je uit angst of kies je uit verlangen?

Stel jezelf maar eens de vraag: waar verlang ik naar? Kies je de huidige keuzes uit angst of uit verlangen. Die laatste keuzes zijn degenen die er echt toe doen.

4. Leer nee zeggen

Kun je als manager geen nee zeggen, dan ben je een ongeleid projectiel. Nee geeft focus en zegt alles over jouw ja.

5. Sta ook eens uit.

Dan hoor je je intuïtie. Een belangrijk instrument als het gaat om leiderschap. Rust en ruimte om te creëren. Dan hoor je wat je te doen staat.

6. Durf af te wijken

Leiderschap geeft je de kans om alles op jouw manier te doen. Doe niet omdat iedereen het zo doet. Dan heb je er geen plezier in. We willen graag originele mensen en leiders. Hier hoort altijd angst bij. Dat is een feit. Maar zet de grootst mogelijke kleine stap. Wat past bij jou?

Hans en Karin hebben het gered. “Want”, zo zegt Hans in al zijn wijsheid, “Als het vandaag niet goedkomt, dan komt het morgen wel.”

Hartelijke groet,

Gerry de Valk