Patat uit Genemuiden

Patat uit Genemuiden

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 9 mrt 2022

Je neemt een frietkar, koelwagen, patat, frikandellen, frituurolie, snert en biefstuk mee en je rijdt naar Polen bij de grens van Oekraïne.

‘Want’, dachten Niek Brouwer en zijn vader uit Genemuiden, ‘de Oekraïense vluchtelingen hebben vast zin in een warme maaltijd als ze eindelijk Polen hebben bereikt.’

De vader van Niek gaat altijd al twee keer per jaar hulpgoederen wegbrengen naar gebieden met vluchtelingen. Bijvoorbeeld naar Lesbos. Dus was het logisch om nu de boel bij elkaar te pakken en naar het Poolse dorp Korczowa te rijden.

Naast Niek en zijn vader zijn ook zijn twee broertjes en zijn zusje erbij.  In het totaal zijn ze met z’n 10’en. De slager van Genemuiden is erbij en heeft zijn spullen heeft meegenomen om het vlees te bereiden.

Dag en nacht staan ze te bakken en te braden. Voor wie dat wil is er een puntzak patat met kip of biefstuk. Ook hebben ze cola, water en fruit meegebracht.

De eerste ploeg is inmiddels afgelost door een nieuwe ploeg vrijwilligers die broodjes en hamburgers hebben meegenomen.

Zoals het zich nu laat aanzien, staan ze er nog wel een tijdje te bakken.

Ik vind deze actie zo’n lichtpunt in donkere dagen.

Niet te veel nadenken, maar doen. Niet oeverloos ouwehoeren, maar concrete daden.

De hele gemeenschap in Genemuiden is in actie gekomen.

Eén van de vrijwilligers vertelt in een interview: ‘Het besef dat mensen op de vlucht zijn, lopend met alleen een koffertje zet me stil. In Nederland hebben we een ontzettend rijk leven met een huis, eigen spullen en veiligheid. Het blijft hartverscheurend om kinderen op de vlucht te zien. Woensdag zagen we een baby’tje van een week oud. Voor volwassenen is vluchten verschrikkelijk, maar bij kinderen raakt het nog een snaar dieper. Symbool staat voor mij een jochie van een jaar of zes die ik hier zag. Hij zat op een koffer van zijn bakje friet te genieten, maar komt ondertussen wel uit oorlogsgebied. Dat maakt me vurig om door te gaan met het werk waar we mee bezig zijn.’ 

Mensen willen van waarde zijn en het verschil kunnen maken.

Ook in hun werk.

PS Doneren voor deze actie? Klik hier.