Stel je eens voor…

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 5 jul 2019

Stel je eens voor…

Je bent een Italiaanse man, geboren in 1955 in het dorpje Panzano in Chianti. Een dorp met nog geen duizend inwoners. Je groeit op in een slagersfamilie. Acht generaties lang wordt het beroep slager in de mannelijke lijn doorgegeven. Drie keer raden wat iedereen verwacht dat jij gaat doen.

Het probleem is alleen dat jij er van droomt om dierenarts te worden. Je ziet het helemaal niet zitten om dieren dood te maken. Je wilt ze juist beter maken. Na de middelbare school vertrek je naar Pisa voor de studie diergeneeskunde. Je bent helemaal op je plek.

Maar na je eerste studiejaar overlijdt je vader. Je voelt hoe al die generaties slagers voor je hoopvol naar jou kijken. Je besluit terug te gaan naar Panzano om de slagerij over te nemen en laat je droom om dierenarts te worden varen.

Dit is het verhaal van Dario Cecchini. Hij vertelt zijn verhaal in de Netflix serie Chef’s Table.

Dario werd slager en hij vond het verschrikkelijk. In plaats van dieren redden moest hij dieren doden. Bovendien bleek dat hij amper geld kon verdienen met de slagerij. Hij had het vak van slager nooit echt goed geleerd en had het gevoel in de gevangenis te zijn beland. Een gevangenis genaamd Macelleria Cecchini.

Het vlees voor de slagerij werd gekeurd door Orlando. Een oude rot in het vak. Hij werd Dario zijn leermeester. Hij leerde Dario dat slager zijn niet alleen ging over vlees snijden. Orlando nam Dario mee naar de boerderij en vertelde hem dat het de plicht van mensen is om een dier een zo goed mogelijk leven te geven. En dat als je een dier dood maakt, je het geschenk van het dier moet respecteren.

Die woorden vormden de ommekeer voor Dario. Waar voorheen het slager zijn en de liefde voor de dieren voor hem twee verschillende werelden waren, kwamen ze nu bij elkaar. Sindsdien was Dario met hart en ziel slager. Zijn werk kreeg betekenis.

Tijdens zijn jeugd had hij van zijn moeder geleerd dat je alles van het dier kunt eten. Dat leerde Dario weer aan zijn klanten door zelf maaltijden te gaan bereiden. Er kwam een grote tafel in de slagerij waar mensen konden eten. Eenvoudige maaltijden, geen poespas maar vlees zoals vlees bedoeld is. Gecombineerd met het enthousiasme en de liefde voor zijn vak werd slagerij Antica Macelleria Cecchini een groot succes. Klanten uit de hele wereld komen naar zijn slagerij en restaurant.

Dario noemt zichzelf een slager die kookt. Hij zegt: “Het is heel eenvoudig. Drink eerst een glas rode wijn. Daar ga je beter van koken. Vertrouw op je instinct. Het gaat om eenvoudige dingen, gedaan met plezier”.

Wat Dario mij leerde, was dat het advies ‘Volg je hart of je passie’ soms (of misschien juist heel vaak) een bijzonder verloop kent. Alsof het los staat van wat je nu doet of bent. Meestal is het er al. Je moet het alleen nog leren zien.

Er zijn maar weinig mensen die op de kleuterschool al weten wat ze willen worden. En dat ook echt zijn gaan doen. Het is niet zo raar als je geen antwoord weet op de vraag wat je passie of missie is.

Mijn advies? Ga vragen stellen aan anderen. Hoe doe jij dat nou? Wat maakt dat je doet wat doet en wat is daar zo leuk aan?Wie weet wat het antwoord met je doet. Misschien wel wat het antwoord van Orlando met Dario heeft gedaan.

Wees nieuwsgierig, dat is een prachtige eigenschap om verder te komen.

Hartelijke groet,

Gerry de Valk
Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. Ik help je graag!