Stuur jij een team of een groep aan?

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 22 jul 2019

Wat is het beste team waar jij onderdeel van uitmaakte? Weet je dat nog?

En weet je ook nog waardoor dit team zo goed was? Wat waren de kenmerken, wat maakte dat binnen dit team dat alles klopte en dat iedere tegenslag kon worden doorstaan?

Als ik over deze vraag nadenk, dan komen bij mij een aantal teams naar boven. Het volleybalteam uit mijn jeugd. Goed waren we niet, maar de onderlinge teamgeest was goud waard.

Het team van mijn eerste bijbaan bij de Centra supermarkt. Altijd bereid om samen het beste resultaat te halen. Vooral omdat het echtpaar dat de supermarkt beheerde zo enorm betrokken en aardig was.

Het team van Start in Harderwijk omdat we een bijzondere onderlinge connectie hadden.

Kijk ik naar de tijd waarin we nu werken, dan zie je dat de druk op organisaties toeneemt. We moeten meer kwaliteit leveren voor minder geld, het gaat om zinnige en zuinige zorg en het moet almaar efficiënter.

Er wordt voortdurend gekeken hoe kosten kunnen worden bespaard, waar processen beter kunnen. En als het gaat om samenwerken dan moet dit bij voorkeur effectiever dan het jaar daarvoor.

We hebben het over teams die zichzelf moeten organiseren, managementlagen die eruit moeten en het aansturen van teams op afstand.

Waar eindigt deze race naar nog efficiënter en goedkoper werken, denk ik wel eens.

Meer kwaliteit voor minder geld, efficiënter en effectiever werken. Waar eindigt deze race? denk ik wel eens.

Zijn we klaar op het moment dat machines of robots ons werk hebben overgenomen en mensen genieten van zeeën van vrije tijd? Maar dat terzijde.

Waar het hier om gaat, is het volgende. Vaak zie ik dat er wordt gesproken over teams terwijl het geen teams maar groepen zijn. En daar zit echt verschil in. Menno Buschman behandelt in zijn boek Verbindend Vermogen zeven belangrijke verschillen tussen groepen en teams.

Verschil 1. Bestaansreden 

Binnen een groep wordt vooral gedacht dat je bij elkaar bent om administratieve redenen. Er moest een managementlaag weg of de span of control moest groter. Bij een team gaat het over samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken.

Verschil 2. Afstemming

In een groep werk je aan je eigen taak en opdracht. Wat de anderen doen, is niet zo relevant voor jou. Werk je in een team, dan is er het besef dat iedereen zijn of haar bijdrage heeft aan het eindresultaat.

Verschil 3. Conflicten oplossen

Is er een conflict in een groep, dan wordt er over elkaar gesproken en de manager moet het maar oplossen. In een team nemen de leden de verantwoordelijkheid voor de onderlinge samenwerking. De manager komt alleen in beeld als het conflict (bijna) uit de bocht vliegt.

Verschil 4. Samenwerking

Binnen een groep wordt gelet op wat je zegt en wil je vooral geen domme dingen zeggen. Creativiteit en probleemoplossend vermogen is dan ook ver te zoeken. In een team is vertrouwen en open communicatie. Er wordt geluisterd naar elkaar en echte verbinding.

Verschil 5. Aansturing 

Is er een groep, dan stuurt de manager vanuit controle. Je hoort wat je moet doen en wanneer het klaar moet zijn. Binnen een team denkt iedereen mee hoe doelstellingen het beste kunnen worden gehaald en is er betrokkenheid.

Verschil 6. Ontwikkeling 

In een groep gaat ontwikkelen vooral over vaardigheden die je direct nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Ontwikkelen in een team gaat over het verder ontwikkelen van je vakmanschap maar ook over persoonlijke ontwikkeling en teamdynamiek.

Verschil 7. Waardering 

Resultaten vieren? Dat wordt in een groep nauwelijks gedaan, we moeten door en je hoort vooral wat er niet goed is gegaan. Met een beetje pech gaat de manager met het succes aan de haal. Teams vieren hun successen en zijn trots op wat ze hebben bereikt.

Een tijdje geleden las ik het volgende. Je doet slecht twee dingen met je collega’s: vergelijken of verbinden. We kunnen niet allebei tegelijk. Teams hebben geleerd het vergelijken te overwinnen.

Waarheid als een koe, wat mij betreft.

Als je erover nadenkt… Wat stuur jij aan, een groep of een team?

Hartelijke groet,
Gerry de Valk
Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie. Ik help je graag!