5 vragen om meer impact te hebben

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 15 jan 2017

Je werkt als arts, paramedicus, therapeut of anderszins als zorgprofessional. Dat doe je al een tijdje dwars door alle transities heen die gaande zijn in de zorg. Of de organisatie waarvoor je werkt reorganiseert, gaat reorganiseren of heeft gereorganiseerd; jij gaat onverdroten door.

Soms denk je: waar ging ik ook al weer voor? Wat is mijn concrete doel in mijn werkzame leven? Met andere woorden: waarvan ga jij aan, krijg je energie als je juist dàt mag doen en waar leg jij je ziel, hart & zakelijkheid in?

Door maar 5 vragen te beantwoorden, heb jij meteen scherp hoe jij meer impact kunt hebben in je werk. 

Wel even echt er voor gaan zitten.

Doe daarom het volgende.
Pak pen en papier. Ga zitten, zet je telefoon en social media op stil.
Zet je voeten op de vloer en neem een moment om je lichaam te voelen en rust te nemen. Zet dan je pen op het papier en beantwoord de 5 vragen die ik voor jou heb geformuleerd.

Schrijf per vraag ongeveer 1 minuut en schrijf alles op wat er in je opkomt. Niet gaan doorstrepen, gewoon blijven schrijven. Ook al schrijf je voor jouw gevoel onzin op, niet stoppen met schrijven. Want door deze 5 vragen oprecht te beantwoorden, kun jij je leven veranderen.

Zit je er klaar voor? Dan komen hier de 5 vragen. Begin bij vraag 1 en doe als laatste vraag 5. 

Vraag 1.  Wie ben je?

Bedenk dat het heel knap is als je hier een helder antwoord op weet te formuleren. 95% van de mensen zoekt namelijk nog het antwoord op deze vraag.

Vraag 2. Wat doe je in het dagelijkse leven?

Waarschijnlijk staat hier zo’n beetje wat er ook op je visitekaartje staat vermeld. Maar de vraag is eigenlijk: wat doe je nu echt? Ga daarvoor naar vraag 3.

Vraag 3. Voor wie doe je dat eigenlijk

Door deze vraag te beantwoorden, heb jij duidelijk welke groep behoefte heeft aan hetgeen jij te bieden hebt.

Vraag 4. Wat hebben zij dan nodig van jou?

Het maakt duidelijk wat jij jouw doelgroep van jou vraagt.

Vraag 5. Als zij dat van jou krijgen, wat verandert er dan in hun leven?

Welke belangrijke verandering bereik jij bij jouw doelgroep.

Als de tijd erop zit, ga je kijken wat voor antwoorden jij op papier hebt gezet. Vraag jezelf af: wat wil dit je zeggen?
Bedenk daarbij dat alleen de eerste 2 vragen over jou gaan. Vraag 3,4 en 5 gaan over de ander. Wil je toonaangevend zijn, impact hebben en succesvol zijn in je vak, dan is het belangrijk om je zo te positioneren dat het niet gaat over jou maar over die ander. Dat is leiderschap.

En daarom vertel je vanaf nu op de vraag ‘Wat doe je voor werk?’ niet meer wat er op je visitekaartje staat vermeld maar je vertelt het antwoord wat je hebt opgeschreven bij vraag 5. Want dan vertel je die ander voor wie je het doet en welk verschil jij maakt in hun leven als ze dat krijgen.

Reken maar dat dit antwoord binnenkomt.

Over impact gesproken.

Gerry de Valk