De afgelopen tijd luister ik in de auto graag naar de podcast van psycho- en relatietherapeut Esther Perel.
In haar podcast ‘Where should we begin’ helpt ze stellen met relatieproblemen. Naast de fascinerende inkijk in het privédomein van de ander, levert het inzichten op die je zelf kunt gebruiken. Perel oordeelt niet en ze geeft ruimte aan beide kanten van het verhaal. Dat zorgt voor wederzijds begrip.
In recente interviews vertelt Perel dat ze haar expertise nu ook inzet binnen bedrijven, en niet alleen bij stellen met relatieproblemen. Dat verbaast me niets. Vaak ontdek ik tijdens het luisteren naar haar podcast niet alleen inzichten die in privérelaties toepasbaar zijn maar die net zo gemakkelijk te vertalen zijn naar de soms complexe relaties op het werk.
Ook op het werk wordt steeds meer nadruk gelegd op het ontwikkelen van soft skills. Het gaat niet alleen meer om je vakinhoudelijke kennis. Je moet ook goed kunnen communiceren, empathisch zijn en sociaal en emotioneel intelligent. Werk moet ontwikkeling en betekenis geven, zegt Perel.
Ons verlangen naar een leven waarin je autonoom kunt handelen en ruimte en vrijheid ervaart, is groot. We willen ons blijven ontwikkelen.
En wat doen we? We begeven ons naar een werkplek waar we ons aanpassen aan beleid dat door anderen is vastgesteld. We leren iedereen volgens hetzelfde patroon te denken, waardoor creativiteit en scherpte wegvalt. We ontwikkelen ons zoals de organisatie wil dat wij ons ontwikkelen. We willen ons wel laten coachen maar alleen als de organisatie betaalt.
Persoonlijke ontwikkeling laten medewerkers afhankelijk zijn van de bereidheid van de werkgever om te investeren.
Persoonlijke ontwikkeling laten we afhankelijk zijn van de bereidheid van de werkgever om te investeren. Dat is best iets om over na te denken, vind je niet?
Wat zou je doen als de organisatie niet betaalt voor jouw opleiding of persoonlijke ontwikkeling?
Welke keuzes maak je dan? Dan maar niet meer een opleiding of training volgen? Of denk je “het kan me niks schelen, dan investeer ik gewoon in mezelf omdat ik het belangrijk vind om me te blijven ontwikkelen?”
Welke keuzes maak jij als je werkgever NIET betaalt voor jouw opleiding of persoonlijke ontwikkeling?
Esther Perel laat in haar podcast altijd haarfijn zien wat de consequenties zijn van de keuzes die je maakt. En dat jouw verantwoordelijkheid nemen voor die consequenties essentieel is om die zo gewenste autonomie en vrijheid te ervaren.
Kiezen voor een eigen en persoonlijk ontwikkeltraject – of de baas nu wel of niet betaalt – heeft een aantal bijzondere consequenties.
Je kiest voor jezelf
Door te investeren in je persoonlijke ontwikkeling zeg je tegen jezelf dat jij jezelf de moeite waard vindt.
Je kiest voor je talenten
Door te kiezen voor het ontwikkelen van je talenten ontwikkel jij de punten waarmee jij jezelf kunt onderscheiden.
Je kiest voor autonomie
Je maakt je ontwikkeling niet afhankelijk van het opleidingsbudget van je werkgever en je neemt regie over je eigen ontwikkeling.
Het bijzondere van deze consequenties is dat je zelf regie neemt. Je geeft vorm en inhoud aan jouw leven en loopbaan. Dat geeft een enorme positieve slinger aan je zelfvertrouwen.
Als jij zelf de regie neemt over jouw ontwikkeling, geef je vorm en inhoud aan je leven én loopbaan. En een positieve slinger aan je zelfvertrouwen.
Verlangen naar een leven met autonomie en vrijheid mag. Maar, zo geeft Esther Perel ook aan, leg ze niet in handen van één persoon of werkgever. Neem zelf verantwoordelijkheid en regie. Investeer in je eigen ontwikkeling, op welke manier dan ook. Omring je met vrienden, collega’s en mentoren. Zij kunnen je als eerste helpen, adviseren en supporten.
En stop met denken dat meer of anders altijd beter is.
Hartelijke groet,
Gerry de Valk
Maak nader kennis met jezelf. Leer begrijpen hoe jij op je krachtigst bent. Hoe jij als manager, teamcoach of professional het verschil kunt maken. Want weten wat je talenten en drijfveren zijn, helpt je bij het maken van jouw eigen plan. En zorgt ervoor dat je koersvast en met energie in het leven staat. Maar het allerbelangrijkste: dat je kunt staan voor wat je te doen hebt en krachtige keuzes kunt maken. Voor jezelf, voor je team en voor je organisatie.