Wat maakt dat de ene leidinggevende schijnbaar moeiteloos veel werk verstouwt en complexe opdrachten wegwerkt, terwijl iemand anders compleet vastloopt? Waarbij het niet zo is dat deze persoon vandaag nog oké is en een dag later niet meer. Dat vastlopen is een langzaam proces waarvan anderen achteraf zullen zeggen: “ik zag het al een tijdje aankomen, dit kon ook niet goed blijven gaan”.
Misschien herken je dit wel:
- Je moppert als nooit tevoren, kunt minder hebben en je stemming wordt negatiever. Zo komt het nooit goed met al dat werk wat je nog hebt liggen.
- Het zijn ook allemaal van die details waar jij je druk over moet maken. Snapt nou echt niemand dat jij zo druk bent?
- Jij snapt wel waar en waarom het niet goed loopt. Maar dat ligt niet aan jou, dat komt door die ander.
- Je controleert voor de zekerheid toch nog maar even of iets wel goed is afgehandeld, anders moet jij er nog een keer achteraan.
Dat soort signalen.
Er komt nooit meer een tijd dat we alles kunnen overzien. Streef er dan ook maar niet meer naar. Ga voor het beeld en het doel dat jij voor ogen hebt.
Hoe kan het toch dat die andere leidinggevende al dat werk schijnbaar moeiteloos doet?
Wat goed is om je te beseffen is dat jij, als je succesvol wilt zijn als leidinggevende je vooral moet concentreren op het totaalplaatje. Waar wil je naar toe? Welk beeld en welk doel heb jij voor ogen? Visualiseer dat beeld zo concreet mogelijk.
Menno Lanting (Olietankers en speedboten: wendbaar werken in de 21e eeuw) zei het volgende: “er komt nooit meer een tijd dat we alles kunnen overzien.” Als dat zo is, streef er dan ook maar niet meer naar. Ga voor het beeld en het doel dat jij voor ogen hebt.
Succesvol leiding geven betekent:
- Niet voor de snelle winst gaan. Wel voor het einddoel.
- Niet wachten op anderen maar zien wat er gedaan moet worden en daar verantwoordelijkheid voor nemen.
- Actie en handelen waardoor anderen ook meegaan in jouw energie.
- Niet alleen maar je best doen, dat is niet goed genoeg. Dus hoe spannend en eng ook, je gaat dwars door je angsten heen.
- Ook als het even niet lukt, toch doorgaan. Daarbij niet het doel bijstellen, wel de wijze waarop je er komt.
- Weten dat de weg naar succes een kronkelige is en geen rechte lijn en dat ook accepteren.
Wat kun je nu zelf doen om je te blijven richten op het totaalplaatje? Vier tips.
- Zorg voor een maatje met wie je kunt sparren. Door het erover te hebben, zie je vaak veel beter en sneller wat je te doen hebt.
- Neem afstand als je jezelf lijkt te verliezen in zaken die er minder toe doen. Maak een lange wandeling, ga naar de sauna – wat je ook maar helpt om je zinnen te verzetten.
- Stel jezelf bij twijfel de vraag: wordt het (team, project of opdracht) er beter of zwakker van als ik dit besluit neem?
- Ken jezelf als geen ander. Weet wat je talenten zijn, maar ook wat je veel beter door iemand anders kunt laten doen. Maak gebruik van de talenten in je team.
Hartelijke groet,
Gerry de Valk
Als leidinggevende in de zorg sta je niet stil. Als professional sta je niet stil. Jullie organisatie staat natuurlijk niet stil. Jullie team dus ook niet. Dan is het prettig als duidelijk is wat de talenten en drijfveren zijn van een ieder individueel en van het team. Want dan kunnen jullie met elkaar gericht werken aan de kansen en de knelpunten binnen het team.
Teams waar mensen de kans hebben om elke dag datgene te doen waar ze heel goed in zijn, halen hogere resultaten en er is een stuk minder verloop. Daarom is talentmanagement zo belangrijk om duurzame successen met je team te kunnen halen.
Wil jij weten welke talenten er – onbenut en benut – zijn in jouw team en wil je leren hoe je die optimaal kunt inzetten? Misschien is de ACT®-meting dan iets voor jouw team. Met deze meting ontdek je de talenten en het ontwikkelpotentieel van jezelf en je team. Het levert een helder en overzichtelijk rapport op en ik begeleid je bij het ontdekken van alle talenten en drijfveren van het team. Meer weten? Kijk dan hier.