9 tips voor een positieve sollicitatie ervaring

9 tips om de sollicitatie-ervaring in jouw organisatie te verbeteren

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 21 jan 2021

Weet jij nog, hoe jouw eerste sollicitatiegesprek voor een GroteMensenBaan ging?

Ik wel.

Nadat ik klaar was met de Academie Mens & Arbeid wist ik dat ik op het uitzendbureau wilde werken. Ik had er stage gelopen en dat was me goed bevallen.

Dus mijn eerste sollicitatiegesprek voor een Grotemensen baan was bij uitzendbureau Start, vestiging Harderwijk. Ik solliciteerde op de functie bemiddelaar.

Het schrijven van een sollicitatiebrief met CV was al een uitdaging op zich. Dat was nog in de tijd dat je de brief met de hand moest schrijven en de CV moest typen. Zie dat maar netjes voor elkaar te krijgen op een typemachine die niet de optie had om typefouten te corrigeren.

Je kon wel met een kwastje typex in de weer en de fout wegwitten en overtypen maar het zag er eigenlijk niet uit. Het kwam er eigenlijk op neer dat alles weer opnieuw moest. Diep zuchtend, dat wel.

Gelukkig had ik een net handschrift dus de brief met de hand schrijven ging aardig goed.

Ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Het werd tijd om serieuze kleren te kopen en de tijd van studentenkleren achter me te laten. Ik weet nog precies hoe die nette broek met bijbehorende blazer (donkerblauw) eruit zag. Daaronder nieuwe pumps.

Dat laatste had ik niet moeten doen. Of ik had ze eerst moeten inlopen.

Want in Harderwijk moest ik lopend van het station naar de vestiging. Een behoorlijke tippel. Na een paar minuten begonnen mijn hakken zeer te doen. En eenmaal op de plaats van bestemming kon ik bijna niet meer lopen van ellende. Toen ik zat te wachten, keek ik naar mijn hakken en zag de bloedsporen.

Ik werd aangenomen, dat maakte alles goed. Ik had dit aan mezelf te danken.

Wist je dat 83% van de kandidaten met een negatieve sollicitatie-ervaring nooit meer solliciteert bij die organisatie. Daar kunnen dus ook hele goede kandidaten tussen zitten.

En ook vervelend, zo’n negatieve ervaring wordt steeds maar weer verteld. Mensen raken er niet over uitgepraat.

Dat maakt het hebben van een soepel en prettig sollicitatieproces waarin je een eerlijk beeld schetst van het werken bij jouw organisatie, belangrijk. En dat alle medewerkers in je organisatie weten wat je verwacht.

Waar let je dan op, als je de sollicitatie-ervaring wilt verbeteren?? Denk maar eens hier aan.

  • Behandel alle kandidaten met respect. Maar dan ook echt alle kandidaten.
  • Breng het sollicitatieproces van jouw organisatie in kaart. Wat zijn de contactmomenten. Wanneer zijn deze? Hoe verloopt dat? Hoe ziet de ontvangst eruit? Al die momenten moeten (meer dan) positief zijn. Solliciteer zelf eens bij je eigen organisatie, wat valt op?
  • Kan de doorlooptijd korter?
  • Hoeveel drempels moet je over voordat de sollicitatiebrief is verstuurd? Kun je die drempels verlagen. En hoe snel heeft de sollicitant een reactie terug? Kan dat sneller?
  • Communiceer persoonlijk en het liefst in dialoog met de kandidaten. Wees consequent en consistent in je communicatie. Je kunt niet genoeg communiceren.
  • Laat weten uit welke stappen het sollicitatieproces bestaat.
  • Zorg dat de ontvangst en het gesprek vlekkeloos verloopt. Zorg voor een optimale voorbereiding.
  • Bij een goede sollicitatieprocedure hoort nazorg. Wordt een kandidaat afgewezen dan hoort er een motivatie bij. Ook kun je tips geven wat de kandidaat kan verbeteren voor een volgend sollicitatiegesprek.
  • Vraag om feedback over het sollicitatieproces. Wat was de ervaring van de kandidaat? Wat kan beter?

Met wie het sollicitatiegesprek in Harderwijk was en hoe deze verliep, daar weet ik niet zoveel meer van. Maar die pumps, die weet ik nog goed.

En wat ik ook nog weet: na het gesprek ben ik op blote voeten weer teruggelopen naar het station.

Het kost je niet heel veel tijd om deze tips door te voeren. Ze leveren jouw organisatie wel veel op.

Wanneer ga jij er tijd voor maken?

Vriendelijke groet, Gerry