Straks, als het rustiger is… hoe vaak denk jij het?

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 5 apr 2019

“Straks, als ik de toelatingstoets voor de PABO achter de rug heb”, zei mijn dochter “dan weet ik zeker dat ik het rustiger ga hebben. Dan kan ik weer genieten en leuke dingen doen.”

Ik ken haar inmiddels een dikke 17 jaar en we hebben samen dan ook even hardop gegrinnikt. Want na die toelatingstoets volgt er ongetwijfeld iets anders waar ze zich fenomenaal druk over gaat maken. Het is nu eenmaal de aard van het beestje.

In de werkomgeving zie je het ook vaak. Veel mensen met ijdele hoop. Nog even een paar dagen/weken/maanden/jaren doorbijten en dan wordt het rustiger. Echt. Geloof me nou maar.

Om met de woorden van Marshall Goldsmith (internationaal leiderschapscoach en auteur van onder meer ‘Triggers’) te spreken: Make peace with it. It’s allways going to be crazy. 

Veel mensen hebben een hoofd dat bijna omvalt van alle informatie en drukte. Ze doen keihard hun best doen om het tempo bij te houden. Want dat kan iedereen toch? 20 ballen in de lucht houden?

Ik merk het bij mezelf soms ook. Even op mijn mobiel iets checken, even die website opzoeken, even dit – even dat. Waardoor ik mezelf steeds weer uit de concentratie haal en van alles net niks doe.

“Als je iets doet, dan moet je het goed doen en niet half. Begin er dan maar niet aan”, zei mijn moeder altijd. En zoals altijd had ze gelijk. Want zonder focus wordt alles versnipperd en oppervlakkig. Terwijl je diepgang nodig hebt om plezier en energie te krijgen van je werk.

Realiseer je dat het werk nooit stopt. Als je denkt dat iets klaar, ligt het volgende al te wachten. Maak daarom bewuste keuzes. Wat ga ik vandaag doen, wat wordt mijn belangrijkste klus? Kies.

Wat kun je nu doen om keuzes te maken die recht doen aan jezelf? Ik geef je 7 tips.

1.     Ken je talenten

Wat kun jij zo goed dat je eigenlijk denkt dat het niks voorstelt? Wat gaat je gemakkelijk af? Als je werkt vanuit je talenten en die optimaal kunt inzetten, dan kun jij ook ontspannen werken.

2.     Beheers je talenten

Wat gebeurt er als je druk ervaart? Als er veel stress is? Vaak laat je dan gedrag zien dat niet effectief is. Weet wat je natuurlijke talent is maar ook wat aangeleerd is.

3.     Bevrijd je talenten 

Hard werken is geen garantie voor succes. Door je talenten radicaal voorop te zetten en te bevrijden kun je aan het goede werken en daar steeds beter in worden. Hard werken aan dingen die jou niets brengen maken dat je volledig leeg loopt.

4.     Weet wat je niet zo goed kunt

Je kunt niet in alles goed zijn. Is helemaal niet erg. Het ontwikkelen van je talent is belangrijker dan het ontwikkelen van je zwakke punten. Maar dan moet je wel weten waar je niet zo goed in bent. Eens? Bedenk dan vervolgens een strategie hoe je de dingen waar jij minder goed in bent kunt delegeren.

5.     Maak keuzes. Nee is ook een antwoord.

Nee is ook een antwoord. Doe niet meer alles omdat jij je zo grenzeloos loyaal voelt. Je doet jezelf maar ook je team tekort. Maak het verschil door krachtige keuzes te maken waardoor dat jij je talenten optimaal kunt inzetten.

6.     Je hoeft niet alles alleen te doen

Onderschat de kracht van kwetsbaarheid niet. Je hoeft niet alle problemen zelf op te lossen en je mag hulp vragen. En nee, dat is geen teken van zwakte.

7.     Gebruik jouw talenten om je team te laten groeien

Welke van jouw talenten zorgen ervoor dat jouw team gaat groeien? Door te weten wat jouw talenten zijn, kun jij het beste uit je team te halen. Welk deel van het werk als manager past nu echt bij je en wat is jouw unieke kracht?

Straks wordt het niet rustiger. Waar het om gaat is dat jij weet aan welke knoppen jij kunt draaien om plezier te hebben en rust te houden in je werk. Waardoor je nooit hoeft te verlangen naar straks, als het rustiger is. 

Hartelijke groet,

Gerry de Valk

Straks wordt het niet rustiger. Waar het om gaat is dat jij weet aan welke knoppen jij kunt draaien om plezier te hebben en rust te houden in je werk. Waardoor je nooit hoeft te verlangen naar straks, als het rustiger is.

Wat ik zie is dat de meeste managers en teamcoaches in de cure, care & community harde werkers zijn. Extra uren maken? Geen probleem. Hoort bij je functie toch? Nooit te beroerd om ook ‘s avonds thuis nog even door te werken. Jouw team doet immers zoveel voor de cliënt of patiënt, dan kun jij toch niet gaan lummelen?

Maar hoe productief is dat harde werken eigenlijk? Stel dat je manager bent bij een grote zorgorganisatie. En dat je wekelijks structureel veel extra uren maakt. Uren die niet extra betaald worden, want het hoort bij je functie. Ben je dan automatisch succesvoller dan je collega die nooit overwerkt? Dacht het niet. Er is geen enkele garantie dat jij net zoveel of meer presteert.

Om vandaag de dag productief te zijn, zul je vooral slim moeten werken door de talenten van jezelf en je team optimaal in te zetten. Wat kun jij doen om uit die valkuil van steeds maar harder werken te stappen? Ik geef je tips en een stappenplan in deze checklist.