Waarom de ene leidinggevende succesvol is en de andere niet

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 22 feb 2019

Je hebt een leidinggevende positie. Daarbij kan het zo zijn dat je eindverantwoordelijkheid als leidinggevende. Dan word je dus als leider betaald om strategische ambities te formuleren. Of je bent manager van een team of afdeling en dan is je opdracht om binnen de strategische kaders duidelijke doelen te stellen en heldere voorwaarden te scheppen zodat medewerkers aan het werk kunnen.

De visie op leiderschap verandert. Er staat een nieuwe generatie leiders op. Ze pakken hun persoonlijke leiderschap. Maar ook in zakelijk opzicht geven ze op een andere manier invulling aan hun leiderschap. Noem het dienend, vernieuwend of coachend. Het is in ieder geval anders.

Het werken in een organisatie in de wereld van de cure, care of community geeft daar een extra dimensie aan. Het zijn veelal zogenaamde systeemorganisaties. Het gaat over beheersen en controle. Elementen die zich moeizaam verhouden tot professionals. Mathieu Weggemans heeft er boeken over volgeschreven (zie bijvoorbeeld Leidinggeven aan Professionals? Niet doen!). Of lees Verdraaide Organisaties van Wouter Hart, dat gaat over het kwijtraken van natuurlijke principes van organiseren onder een lawine van management-logica.

Medewerkers willen hun toegevoegde waarde kunnen leveren. Dat betekent dat medewerkers de kans moeten krijgen om al hun talenten in te zetten. En daar zelf hun verantwoordelijkheid (gaan) nemen. Als manager is het belangrijk dat je interesse hebt in jezelf (wie ben ik werkelijk?) en in je medewerkers (wie zijn zij werkelijk?). Als je als manager verantwoordelijkheden naar je toe trekt die eigenlijk bij de medewerkers horen, dan krijg je rolverwarring. En voordat je het weet, voelt de medewerker zich niet gezien en hebben ze niet het gevoel dat ze deze toegevoegde waarde kunnen leveren.

Goed Gerry, hoor ik je nu denken. Maar wat maakt de ene leidinggevende dan succesvoller dan de andere?

Leidinggeven begint bij jouw talenten

Als jij je bewust bent van je talenten, je valkuilen, je emoties en je gedrag dan wordt het eenvoudiger om een betrouwbaar en krachtig leider te zijn die aan het roer staat van een succesvol team. En ben je succesvoller.

Bezit jij de vaardigheid om leiding te geven aan jezelf?

Weet je ’t nog?

Denk eens terug aan jouw eigen leidinggevenden. Misschien had jij een leidinggevende die er amper voor je was. Die je nooit zag of sprak. Die je liet twijfelen aan je capaciteiten. Die geen veiligheid bood, jou geen verantwoordelijkheid gaf. Wat deed dat met je zelfvertrouwen? Of……

Had jij een leidinggevende die je ondersteunde? Die jou vertrouwde, los liet waardoor je kon groeien en ontwikkelen? Je steeds beter werk ging afleveren?

Er zit dus veel verschil in leiderschap. En dat heeft direct effect op het functioneren van een medewerker en een team.

Doe onderzoek naar jezelf. Ben jij in staat om het maximale uit jezelf te halen waardoor je gemotiveerd bent, de verantwoordelijkheid neemt die past bij je rol en optimale prestaties levert? Ben jij in staat om het maximale uit je team te halen waardoor je medewerkers gemotiveerd zijn, de verantwoordelijkheid nemen en optimale prestaties leveren?

Bewust werken vanuit je eigen persoonlijkheid met al zijn of haar eigenaardigheden en kwaliteiten zorgt er voor dat je productief kunt zijn. Als jouw werk past bij wie je bent, kun je gemakkelijker waarde toevoegen aan de ander. Zo krijg je meer voldoening, meer plezier en meer succes.

Hartelijke groet,

Gerry de Valk

Organisaties ondersteun ik graag met het maken van hun Medewerkersreis, om zo maximaal inzicht te krijgen in de verbeterpunten die nodig zijn om een organisatie te worden waar mensen graag bij willen horen. Het resultaat? Jullie organisatie maakt het verschil als het gaat om de strijd om het binnenhalen of vasthouden van personeel. Lees meer over deze Medewerkers Reis