Waarom zelfsturende teams om stevig leiderschap vragen

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 11 apr 2018

In veel organisaties in de care, cure en community wordt inmiddels gewerkt met zelfsturende of zelforganiserende teams. Managementlagen zijn weg gereorganiseerd en de autonomie ligt zoveel mogelijk op de werkvloer.

Toch is stevig leiderschap belangrijker dan ooit, ik zal uitleggen waarom.

Dit weekend las ik in de Volkskrant een artikel hoe het leven van een patiënt eruit ziet in 2030.

Die toekomst gaat onder meer over de patiënt als consument, hoe de aandacht verschuift van ziek zijn naar voorkomen dat je ziek wordt en over zorg in de supermarkt waar mensen allerlei routineklussen als bloedprikken, bloeddruk meten of urine afgeven kunnen regelen.

Duidelijk is dat de omgeving waarin jij en je team functioneren in sneltreinvaart verandert. Dat vraagt het nodige van medewerkers. Ze moeten flexibel meebewegen, inzicht krijgen in de veranderingen waar ze mee te maken krijgen, mee kunnen gaan in de veranderende eisen die aan ze worden gesteld en bereid om zich voortdurend te ontwikkelen.

Ga er maar aan staan als zelfsturend team.
Juist dan is stevig leiderschap essentieel. Het gaat alleen wel over een ander soort leiderschap.

  • Leiders die niet controleren, niet beheersen via regeltjes en procedures, niet straffen via cijfers en beloning.
  • Leiders die zich richten op de ontwikkeling en het inzetten van de unieke kwaliteiten van ieder teamlid.
  • Leiders die zichzelf groter durven vinden dan de systeemorganisatie waarin ze werken. Omdat ze lef hebben, durven en een visie hebben die ze willen delen.
  • Leiders die de talenten van hun medewerkers koppelen aan de doelstellingen van de organisatie. Waardoor de allerbeste resultaten worden behaald.
  • Leiders die doen, willen leren van anderen en die van dienst willen zijn

Dat maakt leiderschap tot een cruciaal onderdeel van het succes van een zelfsturend team.

Leiders van nu hebben – naast allerlei andere – één hele belangrijke kwaliteit.
Ze kunnen namelijk heel goed talententeams bouwen. Ook als het om zelfsturende teams gaat. Of misschien juist als het om zelfsturende teams gaat.

In een talententeam gaat iedereen iedere dag met plezier aan de slag op basis van datgene waar hij of zij goed in is. Talent dat zich voortdurend ontwikkelt. Teamleden werken samen op basis van talent en halen resultaten waar iedereen apetrots op is.

Jouw leiderschap is er steeds op gericht om het beste uit je medewerkers te halen. Ze steeds opnieuw te laten groeien.

Om talententeams te kunnen bouwen is het nodig dat je dicht bij je medewerkers staat. Hoe kom je anders te weten wat hun talenten, ambities en angsten zijn?

Maar om talenteams te kunnen bouwen is het allereerst belangrijk dat jij jezelf goed kent. 

Wat zijn jouw talenten? Wat zijn je valkuilen, wat gebeurt er als je stress hebt of in de overdrive gaat? Daardoor leer je hoe je kunt leidinggeven vanuit jouw talenten en kwaliteiten en haal jij het beste uit jezelf. Daar worden jij en je team – zelfsturend of niet – heel veel vrolijker en succesvoller van.

Wil je aan de slag met je talenten?
In de ManagersMastermind leer je alles over je talenten en hoe je die zo optimaal kunt inzetten. Je leert ook hoe je de talenten van je medewerkers kunt ontdekken en hoe je die zo goed mogelijk inzet.