Wat draag jij eigenlijk bij aan de bedrijfscultuur?

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 9 mei 2018

Bedrijfsculturen.

Je hebt ze in soorten en maten.

Als onderstaande voorbeelden bij jou vooral herkenning oproepen, dan wordt het misschien tijd om je eens achter de oren te krabben. Zou je je talenten niet in willen zetten in een meer inspirerende werkomgeving?

 • Bij ons zoeken we altijd een schuldige.  Mijn moeder zei altijd: “ook al heb je het niet gedaan, dan heb je het nog gedaan”. Zo voelt het ongeveer. Je doet het meeste van je werk hartstikke goed en je werkt snoeihard, maar altijd krijgt dat ene ding dat niet goed gaat alle aandacht.
 • Manipuleren. Indirect hoor je van alles. Nooit direct. Je wordt bespeeld en gaandeweg ontstaat er een sfeer van angst. Straks gaat er wat met jou gebeuren of wordt er indirect over jou gepraat.
 • Als je iets fout doet, gaat je kop eraf.  “Bij ons mag je fouten maken hoor!” Totdat je daadwerkelijk iets in de soep laat draaien. Toen bleek er toch een ietwat andere cultuur te gelden.
 • In het verlengde van de vorige: “wij houden van eerlijke en transparante communicatie!“. Totdat je zegt wat je werkelijk van een bepaald besluit of beleid vindt.
 • Leidinggevenden die alleen maar stress op de werkvloer veroorzaken en die nul inspiratie of ondersteuning geven.
 • Het gevoel dat je altijd net die ene belangrijke memo hebt gemist. Dat ligt niet aan jou. Er wordt gewoon doelbewust informatie achtergehouden.
 • Roddelen. Zelfs de Story of de Privé kan hier nog een puntje aan zuigen. Roddelen is tot kunst verheven. Het lijkt zo onschuldig maar het werkt zo ondermijnend.
 • Micromanagement. Altijd alles controleren. Bij alles de vraag wat kost het en wat levert het op?
 • Succes heeft vele vaders, mislukking hooguit een verre oom. Alleen bij jullie komt succes altijd door de baas en de mislukking door jou. Of je collega. Maar zeker niet door de baas.
 • Weet je wat het is? Als ze je mag, dan kun je een potje breken. Maar oh wee, als ze je niet ziet zitten!” En zo verdeelt en heerst ze vrolijk door.
 • Talenten? Dat is toch iets van de afdeling HRM? Vraag daar maar even na.

Het zijn culturen die er voor zorgen dat de meest getalenteerde en loyale medewerkers vertrekken. Zij kiezen voor organisaties waar ze vertrouwen ervaren, mogen groeien en leren.

Waar kies jij voor? 

Eigenlijk ben ik ontzettend benieuwd hoe dit voor jou is.

In mijn werk als coach en interimmer zie ik teams, managers en medewerkers soms worstelen met de bedrijfscultuur. Hoe is dit voor jou, herken jij deze punten, maar voor een deel of juist helemaal niet. Wat doet dit met jou persoonlijk?

Hoe kijk jij naar de cultuur in de organisatie waar jij werkt? Wat draag jij bij aan de cultuur, zowel positief als negatief?

Laat het me weten. Stuur een mail naar gerry@gerrydevalk.nl. Ik lees alles en geef altijd een reactie.