Afgelopen week was er de nodige commotie over de beloning voor zorgmedewerkers. Er komt geen extra geld voor een loonsverhoging.
Tommie Niessen (verpleegkundige, spreker en schrijver) vertelde bij Eva Jinek dat deze discussie niet alleen over salaris gaat. Er is veel mee onvrede bij zorgmedewerkers, zo zei hij. Je kunt ook op andere manieren dan geld waarderen gaf Tommie aan. Kijk bijvoorbeeld naar de werkomstandigheden en de werkdruk. Mensen willen fijn kunnen werken met voldoende collega’s. Liever structurele hervormingen als het gaat om hoe de zorg is georganiseerd.
Inmiddels werk ik al heel wat jaren in de zorgsector. Als ik nadenk over structurele hervormingen, dan zou ik in ieder geval de focus richten op het bouwen van een organisatie waar mensen graag en met plezier werken.
Dat betekent werk aan de winkel, want medewerkers op de eerste plaats zetten vraagt een andere manier van kijken.
Medewerkers zijn volwassenen
In de zorg is voor alles een proces of handleiding uitgedacht, die er vooral op gericht lijken te zijn om medewerkers in het gareel te houden. Alsof het kleuters zijn. Terwijl diezelfde medewerkers kinderen opvoeden, mantelzorger zijn, een hypotheek hebben afgesloten, voor de plaatselijke vereniging allerlei activiteiten organiseren of vrijwilligerswerk doen.
Het zal je verbazen wat het oplevert als we iedereen als volwassene gaan behandelen.
Mensen willen werk doen wat er toe doet
Werken in de zorg doet er toe. Dat is helemaal geen issue. Mooi, want mensen willen werk van betekenis.
Toch zijn zorgmedewerkers teleurgesteld en verlaten ze de zorg. Dat betekent dat we meer ons best moeten doen om organisaties te bouwen die er ook toe doen. Dat je een organisatie bent waar medewerkers graag bij willen horen. Waar ze op een verjaardag trots over vertellen. Waar medewerkers kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen.
Wat niet betekent dat de organisatie mensen vasthoudt enkel om ze te houden. Als medewerkers vertrekken zijn ze ambassadeur voor je organisatie en vertellen ze anderen wat werken bij jouw organisatie betekent.
De taak van een manager is niet om mensen te controleren
Medewerkers worden gek van managers die continu achter hun broek aan zitten. Die alles controleren. Die alle ruimte om zelfstandig na te denken in de kiem smoren en die groei belemmeren.
Een goeie manager stuurt niet, maar faciliteert teamleden dusdanig dat medewerkers kunnen zorgen voor tevreden cliënten, patiënten of bewoners.
Medewerkers moeten snappen hoe de organisatie werkt
Toen ik jaren geleden nog in de uitzendbranche werkte, kregen we per vestiging iedere week via de fax de resultaten. Hoeveel plaatsingen hadden we gedaan, hoeveel omzet, welke kosten, gewoon een beperkt aantal kengetallen. In zorgorganisaties zijn cijfers vaak voorbehouden aan het management en horen medewerkers hooguit dat ergens geen geld voor is.
Leg medewerkers uit wat nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering. Hoe de organisatie werkt. Wat de belangrijkste cijfers zijn en welke invloed een medewerker daarop heeft (en welke niet).
Vertel waarom cijfers belangrijk zijn. Ook in de zorg. Als je medewerkers niet informeert, is de kans groot dat ze die informatie ergens anders vandaan halen. En het is maar de vraag of dat de juiste informatie is.
Ondersteuning moet ook echt ondersteunend zijn
Medewerkers zitten niet te wachten op allerlei ondersteunende afdelingen die als eilandjes hun eigen dingen doen. Die zonder onderlinge afstemming wijziging na wijziging over medewerkers uitstorten. Dat kan niet als je een organisatie wilt zijn waar de medewerker (en daarmee de cliënt/patiënt) op de eerste plaats staat.
Pak de ondersteuning integraal aan. Geef ruimte aan vindingrijkheid, creativiteit en op een andere manier durven kijken. Dat kan betekenen dat je nieuwe mensen moet aantrekken, omdat er andere profielen nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen.
Een medewerker voldoet niet automatisch ook in de toekomst
Wat heeft een medewerker nodig om ook in de toekomst mee te kunnen groeien? Dit gaat niet alleen over vakinhoudelijke zaken. Een half jaar geleden hadden we niet gedacht dat we vooral via Zoom zouden vergaderen.
Is er meer te bedenken hoe dingen straks anders gaan? Wat moeten mensen kunnen om met die veranderingen om te gaan? Wat is er voor nodig om ze CEO van hun eigen loopbaan te maken?
‘Go to the people. Live with them. Learn from them. Start with what they know. Build with what they have. But with the best leaders, when the work is done, the task accomplished, the people will say: “We have done this ourselves.” (Lao Tzu)
Natuurlijk is er meer wat organisaties kunnen doen om te laten zien dat ze medewerkers zien, begrijpen en horen. Denk bijvoorbeeld na: wat is er in jouw organisatie nodig om medewerkers aan te moedigen en ze te inspireren?
Wil je die met me delen zodat we elkaar ook kunnen helpen? Ik ben heel benieuwd!
Hartelijke groet,
Gerry
Je wéét: medewerkers zijn de sleutel tot succesvolle zorgorganisaties. Maar hoe word je een aantrekkelijk werkgever. Hoe laat je ze blijven, groeien en bloeien?
In mijn ogen is het verleggen van de aandacht van resultaat en klant naar de medewerker een belangrijke stap. Dat kan door je te verdiepen in de reis die de medewerkers door jouw organisatie maken. En daar kan ik je bij helpen.
We leggen alle stappen van de medewerkersreis onder de microscoop. Met welke processen en ervaringen krijgen je werknemers dagelijks te maken? Wat kun je doen om hun beleving te verbeteren? Welke boodschappen moet je brengen op welk moment?
Zo zorg je ervoor dat medewerkers zich vanaf de eerste tot de laatste werkdag gewaardeerd voelen. En zich de cultuur van je organisatie eigen maken. Ze blijven langer en gemotiveerder aan de slag. Trekken als ambassadeurs nieuwe talenten aan. Het resultaat? Aantrekkelijk werkgeverschap waarmee je het verschil maakt.