Hoe je de balans houdt tussen de externe en interne klok

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 17 mei 2018

Tijd is een fascinerend fenomeen.

We hebben overal klokken hangen en toch heeft bijna niemand tijd.
Wat doet tijd met jou?

Tijd zorgt ervoor dat we efficiënt kunnen plannen en werken. Tijd geeft tegelijkertijd ook stress. We moeten allemaal tijd bevechten, agenda’s zitten overvol. En voor je het weet zit ook je hoofd overvol.

Dus moeten we tijd plannen om te ontspannen. ‘Even tijd voor mezelf’, zeggen we dan.

Sinds een paar jaar hebben we thuis een hond. Om te ontspannen ga ik bijvoorbeeld met hem wandelen. Bruno heeft totaal géén last van het fenomeen tijd. Die gaat slapen als hij zin heeft en wil ravotten als hij er aan toe is.

Of onze jongste die toen hij een jaar of 3 was gewoon in slaap viel op de skelter. Kleine kinderen kunnen dat, die geven zich gewoon over als ze moe zijn.

Het boek De Vertraagde Tijd van Arnold Cornelis gaat hierover. Cornelis is een Belgische filosoof, in dit boek beschrijft hij het concept van de interne en externe klok. Hij legt uit dat we als mensheid sinds de industriële revolutie, zo’n tweehonderd jaar geleden, middelen hebben gevonden waardoor alles in een enorme versnelling is geraakt. En het tempo is met de komst van de computer en andere moderne technieken natuurlijk alleen maar toegenomen.

Deze versnelling, stelt Cornelis, is niet goed voor de mens. Natuurlijk heeft de vooruitgang ook veel goeds gebracht, maar uiteindelijk kan de mens het tempo niet meer bijbenen, en komt hij in een ongezonde, gejaagde staat terecht. De interne klok van de mens is in onbalans geraakt met de externe klok. En het is belangrijk een tegenwicht te bieden aan die van buitenaf opgelegde tijdsdruk.

Hoe vaak benoem jij naar anderen hoeveel mails jij op een dag binnenkrijgt? Of hoe vaak ben jij thuis nog ‘even’ die mail aan het wegwerken of je social media aan het checken? Waardoor je dan wel thuis bent, maar eigenlijk niet echt aanwezig?

Wat we ook vaak doen: eindeloos luisteren naar anderen. Wat vindt die collega? En die deskundige? Wat zegt de literatuur, wat zegt Google? Ondertussen luisteren naar onze innerlijke stem. Want die vraagt om rust, stilte en reflectie. Waar we ons vaak onvoldoende tijd voor gunnen.

Altijd maar doorwerken doet je niet beter presteren. In de sport weten ze allang dat hersteltijd cruciaal is om maximaal te kunnen presteren.

Drie tips om hersteltijd in te ruimen:

  1. Begin je dag bewust
Niet direct je mobiel pakken als je wakker wordt. Begin met een paar minuten stilte. Ga voor een open raam staan en laat de frisse lucht binnenkomen. Stel jezelf de vraag wat vandaag voor jou belangrijk is.
  1. Sluit de dag af voordat je gaat slapen
Even niks, misschien een beetje muziek maar geen telefoon, tv of laptop meer.
  1. Plan tijdens je week twee avonden per week niets
Zorg twee avonden voor onverdeelde aandacht. Voor je partner, voor je kinderen.  Doe een spelletje, praat met elkaar.
Hoe houd jij balans tussen die interne en externe klok?
Ik ben benieuwd hoe jij dat doet, laat het me gerust weten!