Je start bepaalt in belangrijke mate je finish

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 15 okt 2020

Je start bepaalt in belangrijke mate je finish.

Onlangs sprak ik iemand die in de Raad van Commissarissen zit van een groot landelijk concern.

Ze vertelde dat er een jaar voorbereiding aan haar benoeming vooraf was gegaan. Ze had opleidingen moeten volgen, toelatingsexamens en assessments moeten doen, er was een uitgebreid antecedentenonderzoek en ze had vele gesprekken moeten voeren.

Het was allemaal geen kattenpis.

Toen ze eenmaal mocht toetreden tot de Raad van Commissarissen volgde een uitgebreide inwerkperiode.

Dat gaf een stevige basis om haar werk goed te kunnen doen, vertelde ze.

Logisch.

Als lid van een Raad van Commissarissen van zo’n groot concern heb je een belangrijke taak en verantwoordelijkheid.

Kort geleden sprak ik ook een zorgmedewerker. Ze werkt in de ouderenzorg. Sinds kort had ze een andere rol met meer verantwoordelijkheden.

Ze was eerste aanspreekpunt voor de familie en verwanten van haar bewoners. Ook moest ze zaken regelen voor het team waarin ze werkte.

Al met al heeft ze een belangrijke taak en verantwoordelijkheid.

Ik vroeg haar hoe ze was ingewerkt in haar nieuwe rol.

“Niet”, zei ze.

Haar voorganger had haar in een half uurtje gezegd waar ze alles kon vinden in de computer. Daarna werd ze aan haar lot overgelaten. Ze werkte er immers al een aantal jaren?

Inmiddels was ze een maand of 3 aan de slag in haar nieuwe rol en het liep haar volledig over de schoenen. Ze had het gevoel nooit meer vrij of klaar te zijn, er was altijd wel iets wat nog geregeld moest worden.

Ze maakte to-do lijstjes om er aan het einde van de werkdag achter te komen dat ze het meeste niet had kunnen afhandelen. Eigenlijk wist ze nog steeds niet precies wat er wel en niet van haar werd verwacht, dus alles leek belangrijk en urgent.

Ze overwoog sterk om het bijltje er maar bij neer te gooien.

Veel organisaties hebben inmiddels redelijk werk gemaakt van het onboardingtraject voor nieuwe medewerkers. Ze krijgen een warm welkom, worden wegwijs gemaakt, krijgen een inwerkmaatje.

Maar hoe is de onboarding geregeld als een medewerker een andere rol of functie krijgt?

Je start bepaalt in belangrijke mate je finish. Dat geldt voor een lid van een Raad van Commissarissen en dat geldt net zo goed voor een medewerker die een andere rol of verantwoordelijkheid krijgt. Zorg dat het een stevig onderdeel wordt in het ontwerp van je medewerkersreis.

Als je erover nadenkt, hoe is de onboarding voor nieuwe rollen in jouw organisatie geregeld?

Hartelijke groet,
Gerry

Wil je meer weten over het ontwerpen van een medewerkersreis? Stuur me dan een mail,  dan plannen we een telefonische afspraak en kijken we samen wat jij zou kunnen doen. Ik help je graag!