Weet jij waarom talent alleen niet voldoende is?

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 30 jan 2020

De hele maand januari ben ik vrij. Geen opdrachten, geen klussen, niks.

Het was nodig ook.

De stekker moest er uit en de vertraging erin, de balans weer opgezocht en het plezier voorop alstublieft.

Het afgelopen jaar was op z’n minst uitdagend voor mij. Wat heb ik hard gewerkt. Ik heb geen hekel aan hard werken en hou van presteren maar ik merkte gaandeweg dat het niet meer klopte. Ik had een complexe opdracht die veel van me vroeg en ik kon onvoldoende het verschil maken.

Soms moet je ergens mee stoppen als het niet werkt. Ik was niet de juiste persoon voor de opdracht.


Dus heb ik januari vrijgenomen om stil te kunnen staan bij wat er wel en wat er niet gebeurd is. Nu doorjakkeren leek me niet verstandig. Hollend van het ene naar het andere omdat ik slecht ben in doseren en altijd dóór ga.

Nu even niet. Ik deed recht aan mijn grijze haar en was voor deze keer wijs.

Om niks te kunnen doen, moest ik wegwezen. Zoveel wist ik wel. Dus ben ik vertrokken naar Bali met mijn betere helft. Een land vol lieve mensen en prachtige natuur. Met de afstand kwamen ook de inzichten.

Soms kun je met je talenten prima uit de voeten in de ene baan, terwijl je in een andere baan met diezelfde talenten compleet leegloopt. Talent alleen is blijkbaar niet voldoende.

De Valk, dat wist je toch allang?”, hoor ik je zeggen. Klopt helemaal. Maar vroeger bij ons thuis had mijn vader een aannemersbedrijf maar waren we zo’n beetje het laatste gezin in het dorp dat een doorspoel-wc kreeg, Begrijp je wat ik bedoel?

Je moet ook goed weten wat je energie geeft en wat je energie kost. Wat drijft jou? Drijfveren zijn de motor achter je gedrag. Daarvoor kom je uit je bed. Als jij weet waar je energie van krijgt en waar je hart ligt, dan kosten de dingen die je moet doen weinig moeite.

Naast je talenten en je drijfveren heb je ook nog je waarden. Waarden zeggen iets over je persoonlijk leidende principes. Om dicht bij jezelf te blijven, is het belangrijk om keuzes en inzichten te toetsen aan je waarden.

Het afgelopen jaar heb ik mijn waarden onvoldoende geleefd en dat vond ik voor mezelf best een ongemakkelijke conclusie. Mijn waarden gaan over groei, het verschil maken, ons gezin, geven en vrijheid.

Ik groei als ik anderen help te groeien. Mijn talent gaat er juist over dat ik vaak kan zien wat iemand uniek maakt en hoe iemand het beste uit zichzelf kan halen. En dan lukt het bij mezelf onvoldoende.

Kennelijk had ik nog iets te leren.

Laat de les daarom dit zijn.
Als directeur, manager of teamleider kijken we vaak naar competenties, kennis en gedrag van onze mensen. Maar we vergeten vaak na te gaan of iemand zijn of haar persoonlijke batterij er ook mee oplaadt of er op leegloopt.

Kijk naar competenties, kijk naar kennis, kijk naar de talenten van iemand. Maar kijk ook naar de drive achter dat talent. Stel vast waar de energiemeter van gaat lopen.

En als je dat in kaart hebt, voor jezelf of voor je team, dan gaat het vliegen. Kijk je naar de talenten en drijfveren van de mensen in je team, dan zul je meer samenwerking, rust en plezier gaan ervaren. En die doelstellingen, die ga je ook halen.

Nu weet ik nog meer dan ooit dat ik ga kwispelen als het gaat om thema’s als talenten ontdekken en ontwikkelen, mensen die met plezier samenwerken, persoonlijk leiderschap en de rol die leidinggevenden hebben als het gaat om het werkgeluk binnen hun teams.

En dat is waar mijn blogs en nieuwsbrieven in 2020 veel over zullen gaan. Blijf je meelezen?

Met vriendelijke groet,

Gerry de Valk

Heb je al eens gedacht om jou en je team een APK te geven? Met deze cyclische (online) methodiek krijg je inzicht in werkvermogen, drijfveren, talenten en ontwikkelpotentieel van 1 medewerker of je hele team. Met als resultaat dat medewerkers doen waar ze goed in zijn, zichzelf leren kennen en daardoor ook beter gaan samenwerken. Ze zijn vitaler, flexibeler en gelukkig(er) in hun werk. En zullen waarschijnlijk langer bij jouw organisatie blijven.

Heb je vragen? Ik vertel je graag meer. Neem gerust contact met me op.