“Ik heb gewoon niet het geduld om met kinderen te werken.”
“Ik ben niet extravert genoeg om een goede verkoper te zijn.”
“Ik ben te slordig, te verlegen, te luidruchtig…”
Kortom, vul zelf maar in wat jij volgens jezelf allemaal te veel bent.
We hebben allemaal onze eigen overtuigingen waarom we iets wel of niet kunnen. Welke persoonskenmerken en eigenschappen ons definiëren. Of ze nu terecht zijn of niet.
Ook hebben we allerlei overtuigingen over de persoonskenmerken van een ander.
Soms positief, soms negatief.
Om goed met andere mensen te kunnen samenwerken, is het handig als je hun persoonlijkheid begrijpt. En andersom, dat ze de jouwe ook begrijpen. Dat wederzijdse begrip vereist een gemeenschappelijke taal waardoor je vanuit hetzelfde kader over iemands persoonlijkheidskenmerken in gesprek kunt gaan.
Om met anderen samen te kunnen werken, is het handig als je hun persoonlijkheid begrijpt. En zij de jouwe.
Ik neem met regelmaat APK-metingen af. Een online meting die het werkvermogen, de talenten, drijfveren en competenties van individuele medewerkers in kaart brengt. Doe je deze APK-meting met het hele team, dan geeft dat het team die gezamenlijke taal.
En opeens begrijp je veel beter waarom die ene collega in sommige situaties bijna als vanzelf een bepaalde klus klaart en zich op andere momenten enorm ongemakkelijk lijkt te voelen. Of de resultaten laten je inzien wat jij nodig hebt om het stuur van jouw werk zelf in handen te nemen.
Ik las laatst over een bedrijf in Amerika waar iedere nieuwe medewerker een persoonlijkheidsvragenlijst maakt. Zo weet je wat je voorkeursstijlen zijn of wat kenmerkend is voor jouw persoon. Dat geeft tijdens de inwerkperiode, maar ook daarna, de ruimte om met collega’s over ieders persoonlijkheid te praten.
Daar is ’tie weer: zo’n gezamenlijk vertrekpunt geeft gemeenschappelijke taal.
Een gezamenlijk vertrekpunt geeft gemeenschappelijke taal
Ook werd verteld hoe tijdens de inwerkperiode tijdens één van de introductiebijeenkomsten de volgende oefening werd gedaan.
Wat zie je als je kijkt naar een Coca-Cola blikje?
Aan alle deelnemers werd gevraagd om naar een Coca-Cola blikje te kijken. Vervolgens ging ieder voor zich opschrijven wat hij of zij ziet.
Iedereen schrijft op dat het een colablikje is. Dat het rood is. Dat het witte letters heeft.
Maar daar blijft het niet bij.
De één schrijft diabetes bij het rijtje. Of kerst. Of lekker met rum. Of misschien schrijft iemand kapitalisme op. Of suiker.
De oefening wordt gedaan om duidelijk te maken dat het cruciaal is om te begrijpen dat je misschien naar hetzelfde kijkt, maar dat ieder voor zich iets heel anders ziet. En dat je daar dus rekening mee moet houden als je met elkaar samenwerkt.
Wat is jouw besturingssysteem?
Eén van de directeuren van dit bedrijf geeft zelfs, wanneer hij een nieuw project start met een team waarmee hij nog niet eerder heeft samengewerkt, alle teamleden een vel papier. Daarop staat – zoals hij het zelf noemt – zijn besturingssysteem: op één A4 staat hoe het is om met hem te werken.
Een van de directeuren geeft een nieuw team zijn besturingssysteem: hoe is het om met hem te werken.
Die ervaringen komen van collega’s die eerder met hem hebben samengewerkt. Zij beschrijven wat de meest effectieve manieren zijn om met deze directeur samen te werken. Er komen regelmatig nieuwe ervaringen bij.
Daarnaast geeft dit A4 altijd direct aanleiding om met elkaar af te stemmen hoe de samenwerking in het projectteam zo productief mogelijk kan worden vormgegeven.
Ik vind het een slimme aanpak want je bent veel sneller op een hoger niveau van samenwerken.
Wat denk je, zou jij zo’n besturingssysteem over jezelf durven opstellen en uitdelen?
Hartelijke groet,
Gerry de Valk
Talentontwikkeling betekent dat je de talenten van alle medewerkers optimaal inzet. Ik ben gecertificeerd om de APK-meting af te nemen. Dankzij de APK-meting ontdek je snel waar de kansen liggen in je team of organisatie om te verbeteren. Of bij jezelf, dat kan ook.
Ben je benieuwd wat de APK voor jou persoonlijk of voor je team kan betekenen? Kom dan vrijblijvend met mij in gesprek. Neem contact op via gerry@gerrydevalk.nl , bel 06-11641564 of lees hier meer over hoe een APK je weer laat ontdekken hoe je ervoor staat met je werk en waar je persoonlijke groei zit.