Door dit te doen, vergroot je de betrokkenheid van je medewerkers

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 26 okt 2018

Gallup, een toonaangevend marktonderzoeksbureau op het gebied van economie en human capital, heeft door onderzoek in ruim 140 landen onder miljoenen medewerkers van honderden bedrijven aangetoond dat wereldwijd zo’n 15% van de medewerkers zich betrokken voelt bij hun werk (State of the global workplace, Gallup – 2013). In Nederland bleek dit percentage nog lager te liggen, namelijk 9% van de medewerkers in ons land voelt zich betrokken.

Zo’n laag percentage klinkt bijna ongeloofwaardig. Maar 9% van de medewerkers? Dat kan toch niet? Ik schrok er best van, dat mag je weten.

Maar misschien geef jij leiding aan een team en denk je: “oh, dit herken ik wel”.  Ervaar je voortdurend dat medewerkers van jouw team of afdeling afspraken niet nakomen, nooit iets extra’s oppakken of voortdurend negativiteit uitstralen? Of heb je te maken met medewerkers die best wel functioneren, maar die onverschillig staan tegenover de organisatie. Ze geven hun tijd, doen hun ding en gaan weer naar huis. Terwijl jij graag meer betrokkenheid zou willen zien.

Ga voor jezelf eens na. Heb je zelf wel eens een baan gehad waarbij je geen betrokkenheid voelde? Je wilde gewoon geld verdienen, that’s it. Omdat je een mooie reis wilde maken, je rijbewijs wilde halen, een huis wilde kopen of om welke andere reden dan ook.

Tijdens mijn studie heb ik een tijdje schoongemaakt in een fabriek. Ik kan je zeggen: ik voelde weinig betrokkenheid bij de toiletten die er iedere dag opnieuw uitzagen als een slagveld. Maar ik had geld nodig. Ik deed echt wel mijn best, heb zelfs een keer een compliment gehad van de objectleidster. Want zo werd de leidinggevende daar genoemd. De boel werd dus wel schoon en dat leek mij meer dan voldoende.

Je zou je dus kunnen afvragen hoe erg het is dat medewerkers niet zo betrokken zijn. Er voor kiezen om de werkprocessen dermate strak te organiseren dat het resultaat altijd het gewenste niveau heeft. Ongeacht wie het doet en of die persoon nou wel of niet betrokken is.

Alleen, de meeste zorgorganisaties willen niet zo’n cultuur. ‘Wij hebben een demotiverend werkklimaat’ zul je in geen enkele bedrijfsstrategie tegenkomen. De meeste leidinggevenden willen graag werken met teams die gemotiveerd zijn, betrokken en met elkaar voor de beste resultaten gaan.

Daarom geef ik je één tip wat je kunt doen om de betrokkenheid van jouw medewerkers te vergroten. En dat is Wees open en eerlijk naar je medewerkers door vragen te stellen.

Is het zo simpel?

Stel, jij hebt een medewerker in je team die de kantjes er bij langs loopt. Wat doe je dan normaliter? Boos worden? Een negatief oordeel geven? Dreigen dat hij of zij nog één kans krijgt om het beter te doen? Als je geluk hebt gaat het dan misschien een tijdje beter. Maar de betrokkenheid zal niet toenemen.

Reageer daarom eens anders. Ga vragen stellen aan je medewerker. Hoe betrokken voelt deze medewerker zich bij het werk? Welk beeld heeft hij of zij als je het hebt over betrokkenheid? Weet deze medewerker wat jouw beeld is van betrokkenheid? Kun je voorbeelden geven? Wat helpt deze medewerker om zich meer betrokken te voelen? Wat kun jij daar als leidinggevende aan bijdragen?
Betrek de medewerker bij het zoeken naar mogelijkheden om meer betrokken te zijn bij het werk en ga daar in gezamenlijkheid mee aan de slag. Blijf met regelmaat in gesprek, zodat je met elkaar continu kunt verbeteren.

Ik weet zeker dat daarmee de betrokkenheid van je medewerkers groter wordt. Misschien niet van alle medewerkers. Wellicht moet je afscheid nemen van een medewerker die niet wil meebewegen. Maar probeer het met eerlijk en open zijn. Ga vragen stellen.
Ik denk dat je verrast zult zijn door de reactie van je medewerkers.

Hartelijke groet,
Gerry de Valk

Talentontwikkeling betekent dat je de talenten van alle medewerkers optimaal inzet. Sinds kort ben ik gecertificeerd om de APK-meting af te nemen. Dankzij de APK-meting ontdek je snel waar de kansen liggen in je team of organisatie om te verbeteren. Of bij jezelf, dat kan ook.

Ben je benieuwd wat de APK voor jou persoonlijk of voor je team kan betekenen? Kom dan vrijblijvend met mij in gesprek. Neem contact op via gerry@gerrydevalk.nl , bel 06-11641564 of lees hier meer over hoe een APK je weer laat ontdekken hoe je ervoor staat met je werk en waar je persoonlijke groei zit.