content beroep in de spotlight

Zo zet je jouw zorgorganisatie en vacatures in de spotlight – 5 tips

Geschreven door: Gerry de Valk
Gepubliceerd op: 25 jul 2022

Moedig nieuwe kandidaten aan om voor een carrière in de zorg te kiezen

Ze heeft een roze helm op en bungelt aan wolkenkrabbers. Ondertussen doet ze allerlei dansjes terwijl ze daar hangt. Werkterrein: Tel Aviv.

Ik heb het over Noa Toledo, een vrouwelijke glazenwasser van 22 jaar.

Ze maakte een carrièreswitch van polsstokhoogspringer naar glazenwasser. En dacht: ‘laat ik af en toe mijn telefoon erbij pakken en wat filmpjes maken’.

Je ziet haar in haar harnas en met roze helm op dansen boven een snelweg, bij het Ben-Gurion vliegveld en bij wolkenkrabbers dicht bij het strand. Het levert spectaculaire plaatjes op.

Revital Friedman is een bewoner in één van de wolkenkrabbers waar Noa de glazen wast. Ze zegt: “Noa is de allerbeste. Zij is de enige die me vraagt of ik gelukkig ben, of de ramen schoon genoeg zijn. Zij is het enige meisje. Altijd zo vriendelijk, zo anders dan de andere glazenwassers, de jongens.”

Niet al haar mannelijke collega glazenwassers kunnen de capriolen van Noa in de lucht waarderen. Doe normaal. Straks moeten wij zeker ook dansjes doen?

Maar Noa heeft een missie. Ze wil vrouwen aanmoedigen om te kiezen voor beroepen waar traditioneel vooral mannen werken. Haar filmpjes zet ze op TikTok en zijn een grote hit. Ze is daardoor inmiddels beroemd binnen en buiten de grenzen van Israël.

Durf jij een dansje te doen om het imago van de zorg een boost te geven?
Stel je eens voor dat je, door net even anders te kijken, zorgberoepen volledig in de schijnwerpers zet. Wat zou er dan gebeuren? Welke doelgroepen maak je enthousiast voor de zorg? Welke kandidaten zou je nog meer kunnen aanspreken met je vacatures? Welk effect heeft deze imago-boost op het personeelstekort binnen jullie zorgorganisatie?

De meeste zorgorganisaties doen ongeveer hetzelfde als het gaat om het werven van nieuwe medewerkers. Het lijkt allemaal op elkaar. Ze denken allemaal als die mannelijke glazenwassers. Als ik maar geen dansje hoef te doen. Standaard. Doe maar gewoon. Zo doen wij dat nu eenmaal hiero. Dat geldt voor de meeste organisaties. We willen uniek zijn maar doen elkaar voortdurend na.

Een quote van Kurt Cobain is: “I’d rather be hated for who I am than loved for who I’m not.

5 tips om jouw zorgorganisatie en vacatures in de spotlight te zetten

Wil je dat die vacatures worden ingevuld? Kies dan eens voor aan andere manier van positioneren en val op als zorgorganisatie. Laat zien waarvoor je geliefd wilt zijn. En zorg ervoor dat de buitenkant klopt met de binnenkant, zodat nieuwe medewerkers niet binnen de proeftijd alweer de deur uit zijn.

1. Werken in de zorg is ‘cool’, geloof het en verkondig het
Laten we eerlijk zijn: wat is er mooier en zinvoller dan werken in de zorg. Zorgmedewerkers zijn goud goed en échte helden. Sociale organisaties en startups winnen steeds meer aan populariteit. Maar wat is er eigenlijk socialer dan zorg dragen voor mensen die dat nodig hebben? Werken in de zorg is ‘cool’ en het is hoog tijd dat de hele wereld dat zo gaat zien. Om dit te kunnen verkondigen – en over te brengen op de jongere generatie – dienen jullie dit eerst zelf écht te geloven en te voelen. 

Ga eens samen met het team in gesprek en benader hun beroep eens met deze ‘coole’ bril op. Wat vinden zij belangrijk aan hun werk? Op welke dingen zijn zij trots? Wat drijft hen om in de zorg te werken? Welke momenten op hun werkdag maken hun werk cool? 

Deze inzichten vormen belangrijke input en inspiratie voor jullie arbeidscommunicatie en marketing. 

2. Genereer meer naamsbekendheid en boost je imago op social media
Met social media zijn de mogelijkheden oneindig om jullie zorgorganisatie op de kaart te zetten. Neem jullie social media kanalen onder de loep en stel vast wat er beter kan. 

  • Zijn jullie posts geschreven voor cliënten of voor potentiële kandidaten?
  • Zijn jullie posts vernieuwend en nodigen deze uit tot interactie?
  • Kloppen de introducties en de links die verwijzen naar werken-bij pagina’s?

Bedenk een ludieke social media campagne waarin jullie je positioneren als ‘coole’ en excellente werkgever. Wees actief en post consistent relevante content. Let op: blijf wel eerlijk. Zo voorkom je teleurstelling bij nieuwe medewerkers. 

3. Zet influencers in of stel deze aan binnen de zorgorganisatie
Wie zijn de Noa Toledos binnen de zorg? Of welke Tik Tokkers en YouTubers besteden aandacht aan werken in de zorg of loopbaankeuzes in het algemeen? Nodig deze influencers uit om eens een dagje mee te lopen en breng jullie organisatie onder de aandacht bij nieuw en aanstormend zorgtalent. 

Ook kun je binnen het team kijken welke medewerkers online ambassadeurs zouden willen worden van jullie organisatie. Wellicht vinden medewerkers op verschillende afdelingen het leuk om een korte video serie te maken over hun functie binnen de organisatie. Zo kun je zorgkandidaten een compleet beeld geven van de organisatie én verschillende functies in de spotlight zetten. 

Let op dat je wel nadrukkelijk toestemming vraagt aan andere medewerkers, bewoners of cliënten voordat zij in een video verschijnen. 

4. Geef de werken-bij en vacatures een make-over
Bekijk jullie werken-bij pagina en die van andere zorgorganisaties en stel vast op welke manier jullie deze opvallender kunnen inrichten. Gebruik ludieke GIFs in plaats van standaard foto’s bij de medewerkers testimonials. Voeg een grappige ‘test jezelf’ quiz toe om vast te stellen of jullie organisatie een match is voor de kandidaat. 

Stel in de vacatures de wensen van de kandidaat centraal. Blijf ver weg van clichés en benoem dingen die jullie organisatie écht uniek maken. Zorg dat de kandidaat eenvoudig via mobiel kan solliciteren en maak het toevoegen van een motivatie optioneel, om zo de drempel om te solliciteren te verlagen. 

5. Maak van de kandidatenreis een onvergetelijke beleving
Hoe is jullie kandidatenreis op het moment ingericht en wat kunnen jullie doen om deze onvergetelijk te maken? Neem de verschillende contactmomenten onder de loep en bepaal met welke aanpassingen of toevoegingen jullie een blijvende indruk maken. 

  • Hoe ziet jullie standaard bevestigingsmail eruit? Kan hier een leuke GIF aan toegevoegd worden of een videoboodschap?
  • Hoelang duurt het voordat een kandidaat bericht krijgt? Kan dit sneller of is het mogelijk in de tussentijd nog een attent bericht te sturen?
  • Hoe nodigen jullie de kandidaat uit voor een gesprek? Kan deze uitnodiging persoonlijker? Is het mogelijk om een bijzondere kaart met een kleine attentie te sturen als uitnodiging?
  • Hoe wijzen jullie een kandidaat af? Vragen jullie of jullie de kandidaat in de toekomst mogen benaderen? Houden jullie de kandidaat op de hoogte van nieuwe vacatures of opleidingsmogelijkheden? Sturen jullie de afgewezen kandidaat een kleine presentie?

Voorkom dat geschikte kandidaten afhaken en laat andere kandidaten jullie in het hart sluit als toekomstige werkgever.

Het imago is bepalend voor de populariteit van een beroep. Door het imago te veranderen kunnen meer doelgroepen enthousiast worden gemaakt om te werken in de zorg. Wees één van de eerste die bijdraagt aan deze imagoverandering en zet daarmee jouw zorgorganisatie en openstaande vacatures gelijk in de spotlight. Bespreek met het team wat hun baan en jullie organisatie ‘cool’ maakt en gebruik deze inzichten als input voor jullie communicatie en eventueel een ludieke social media campagne. Betrek influencers of stel ambassadeurs aan binnen jullie organisatie. Geef jullie werken-bij pagina en vacatures een make-over en werk aan een onvergetelijk kandidatenreis.

Gerry De Valk – Medewerkersreizen in de zorg

Als expert op het gebied van medewerkersreizen in de zorg leert Gerry zorgorganisaties de medewerkersbeleving structureel te optimaliseren – van pre-hire tot retire. Met vernieuwende inzichten en praktische handvatten helpt Gerry organisaties de medewerkers en hun behoeftes centraal te stellen – mét trots. 

Met als resultaat? Meer zorgtalent, minder verzuim en verloop

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in.