Binnenkort moet mijn auto weer voor een APK naar de garage. Dan wordt gecontroleerd of alles nog naar behoren werkt of dat er een onderdeel moet worden vervangen. Zo’n APK voor de auto vinden we allemaal heel normaal.
Hoe zou het zijn als je als het om je werk gaat met regelmaat een APK-meting doet? Zo’n controlemoment waarop je nagaat of alles nog naar wens functioneert? Misschien zijn onderdelen in je werk aan vervanging toe. Zoek je antwoorden op vragen als:
Waar sta ik in mijn werk?
Wat geeft mij energie en plezier?
Wat zijn mijn talenten?
Waarin wil ik mij ontwikkelen?
Waarom doe ik wat ik doe?
Hoe flexibel ben ik eigenlijk?
In zorgorganisaties hoor ik tegenstrijdige verhalen als het gaat om thema’s als werkplezier en kunnen (of mogen) doen waar je goed in bent. Met medewerkers die aangeven dat ze vanwege werkdruk amper toekomen aan de dingen die ze het liefste doen en het beste kunnen. En leidinggevenden die me op hun beurt vertellen volop aandacht te hebben voor talentontwikkeling.
Ik zie gelukkig ook dat talentontwikkeling steeds meer op de strategische agenda van zorgorganisaties wordt geplaatst. Directies en leidinggevenden zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om iedereen op zijn kwaliteiten in te zetten. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je welke talenten je in huis hebt? Zijn het de juiste talenten om de doelen van de organisatie te halen? Wat vinden de medewerkers eigenlijk zelf?
En hier begint het goede nieuws. Want als je deze vragen herkent dan heb ik iets interessants voor je. Onlangs ben ik namelijk gecertificeerd om de APK®-methodiek te gebruiken. Deze meting geeft inzicht in werkvermogen, drijfveren, talenten en ontwikkelpotentieel. De APK kan individueel én in teams worden ingezet. Het inzicht dat medewerkers dankzij de APK krijgen, vergroot het bewustzijn. Daardoor gaan ze beseffen wat ze nodig hebben om het stuur van hun loopbaan zelf in handen te nemen. Medewerkers leren hoe ze keuzes kunnen maken die passen bij het werk dat ze het liefste doen.
Door medewerkers en teams de APK®-meting te laten maken, leren zij zichzelf beter kennen. Daardoor kunnen ze zelf regie nemen over hun vitaliteit, inzetbaarheid en toekomst. APK-resultaten gaan onder meer over wat iemand vindt van zijn of haar balans tussen werk en privé, loopbaan, gezondheid, leefstijl en opleidingen. De resultaten gaan ook over het ontdekken wat iemands talenten zijn. In welk gedrag iemand zich heeft aangepast is waardoor dit gedrag veel energie kost en vaak niet effectief is.
Ik hoor veel managers in de zorg zeggen dat ze graag meer tijd en aandacht aan hun medewerkers zouden willen besteden maar dat de grote span-of-control dit bijna onmogelijk maakt. Dat begrijp ik want als je direct leiding geeft aan 70, 80 of nog meer medewerkers dan is dit op z’n minst een uitdaging.
Door de APK in te zetten, kun je toch op een gestructureerde en gerichte wijze oprechte aandacht geven aan iedere medewerker. In korte tijd weet je veel meer over de talenten binnen je team (of misschien wel van jezelf) en hoe je die het beste kunt inzetten. Je leert valkuilen en belemmeringen van je teamleden herkennen en kunt bespreken hoe jij als leidinggevende iemand optimaal kunt ondersteunen en faciliteren.
De APK meting werkt als een onderhoudsbeurt voor een individu, je team en organisatie en levert het volgende op:
- Het brengt het werkvermogen, talenten en ontwikkelpotentieel van medewerkers in kaart
- Het vergroot een proactieve houding van medewerkers, ze gaan doen waar ze goed in zijn
- Het verlaagt het ziekteverzuim
- De ruimte om elkaar feedback te geven wordt beter
- Het versterkt teamgevoel
- Het geeft zicht op deskundigheidsbevordering/ opleidingen
- Het laat zien welke ontwikkelmogelijkheden en organisatievernieuwing in huis is
- Het draagt bij aan werknemerstevredenheid
- Het versterkt het imago van de organisatie door een goed en aantrekkelijk werkgever te zijn
- Het is kostenbesparend
Talentontwikkeling betekent dat je de talenten van alle medewerkers optimaal inzet. Door regelmatig een APK-meting te laten doen ontdek je snel waar de kansen liggen in je team of organisatie om te verbeteren. Of bij jezelf, dat kan ook.
Ben je benieuwd wat de APK voor jou persoonlijk of voor je team kan betekenen? Kom dan vrijblijvend met mij in gesprek. Neem contact op via gerry@gerrydevalk.nl, bel 06-11641564 of lees hier meer over hoe een APK je weer laat ontdekken hoe je ervoor staat met je werk en waar je persoonlijke groei zit.
Hartelijke groet,
Gerry de Valk