Leiding geven gaat over samenwerken met mensen. Mensen die door jou gezien willen worden, die erkend willen worden voor hun kennis, vaardigheden en talenten. Mensen die behoefte hebben aan jouw aandacht.
Werk verandert, organisaties veranderen, er is steeds meer digitale ondersteuning maar dit gegeven verandert niet.
Als leidinggevende maak jij hierin het verschil. Jij bent een belangrijke factor of talenten blijven of gaan. Inhoudelijk kun je heel goed kunt zijn in je vak, maar je moet nog beter kunnen luisteren, bent nieuwsgierig naar die ander en geeft aandacht en houvast.
Jij ziet de talenten van je medewerkers en weet deze in te zetten en te ontwikkelen.
Talentgedreven leiderschap noem ik dat. Leiderschap dat ervoor zorgt dat medewerkers beter presteren, dat ze meer plezier hebben in hun werk en dat je het potentieel van je medewerkers optimaal kunt benutten.
Dat kun je niet alleen, dat doe je met elkaar.
Talentgedreven leidinggeven betekent dat je in een organisatie moet werken waar ook oprecht de overtuiging is dat de medewerkers het belangrijkste kapitaal zijn. Er is een soort heilig geloof dat het ontwikkelen van de talenten van de medewerkers voorwaardelijk is om de organisatie verder te ontwikkelen.
Toch is nog lang niet iedere organisatie en iedere leidinggevende zover. Hoe kan dat als je bedenkt dat talentgedreven organisaties op alle fronten beter scoren?
- Denken dat medewerkers er voor de baas zijn. Dan gaat het niet over samen maar over wij-zij. Medewerkers worden daar niet vrolijk van.
- Leidinggevenden die de kwaliteiten van hun medewerkers niet met elkaar bespreken. Die talenten niet willen uitwisselen. Stel dat hij of zij het daar beter naar de zin heeft
- Talentontwikkeling? Dat is van HR toch? Kortom, leidinggevenden die zich niet echt committeren aan talentgedreven leiderschap.
- Veel leidinggevenden willen wel, maar weten niet zo goed hoe. Met als gevolg dat er met de medewerkers vooral over competenties wordt gesproken en over de ontwikkeling van de zwakke punten.
Iedereen heeft talenten. Ook al zijn ze misschien niet zo zichtbaar. Een talent is unieke gave, een natuurlijke aanleg. Iets gaat je moeiteloos af en het kost geen energie.
Wat vraagt succesvol talentgedreven leiderschap van jou?
- Dat je oprechte moeite doet om de unieke kwaliteiten van je medewerkers te herkennen. Dat je de mens achter je medewerker ziet. Dat je de vaardigheden hebt ontwikkeld en de mindset hebt om talenten te ontdekken. En dat je die kunt matchen met de doelstellingen van de organisatie.
- Dat je opmerkt wat goed gaat en wat medewerkers succesvol maakt. Dat vermeerderen door het in te zetten en te ontwikkelen bij medewerkers geeft ze vleugels.
- Dat je bereid bent om de talenten en de ambities van je medewerkers te delen binnen de organisatie. Zo kunnen medewerkers zich blijven ontwikkelen.
Tot slot geef ik je een simpele maar o zo doeltreffende oefening die je voor jezelf en met je medewerkers kunt doen. Deze methode is ontwikkeld door Laura Morgan Roberts, zij is organisatiepsycholoog. Het wordt de ‘Reflected Best Self’oefening genoemd en het helpt om je talenten door de ogen van anderen te zien.
Oefening om de talenten door de ogen van anderen te zien
Je vraagt aan 10 of 15 (wat je wilt) collega’s en vrienden of ze een situatie willen beschrijven waarin jij op je best was. Dat kunnen ze je vertellen of ze schrijven het voor je op.
Nadat je alle verhalen hebt verzameld, is het de uitdaging om de gemeenschappelijke thema’s eruit te halen. Op basis schrijf je een zelfportret waarin je met voorbeelden laat zien wanneer je op je best bent. Het gaat niet om een beschrijving als ‘ik ben aardig’. Het mag meer dwingend, dus bijvoorbeeld ‘ik kom op voor mensen als ze me nodig hebben’.
Vraag anderen je te helpen om jouw thema’s te identificeren. Daar wordt de oefening nog krachtiger van. Misschien herken jij bepaalde talenten niet als zodanig bij jezelf.
Is het team veilig genoeg om de uitkomsten met elkaar te delen, dan heb een waanzinnig stevige basis voor de toekomstige samenwerking gecreëerd.
Als je deze oefening met je team doet, wil je me dan laten weten wat het voor jullie deed? Ook ik vind het leuk om jouw ervaringen te lezen!
Gerry de Valk
Als je met de talenten van je team aan de slag gaan, is het misschien is het een idee om jou en je team een APK te geven. Met deze cyclische (online) methodiek krijg je inzicht in werkvermogen, drijfveren, talenten en ontwikkelpotentieel van 1 medewerker of je hele team. Met als resultaat dat jouw medewerkers doen waar ze goed in zijn, zichzelf leren kennen en daardoor ook beter gaan samenwerken. Ze nemen zelf de regie in handen, als dat geen talentgedreven leiderschap is…?
Lees meer over de APK of neem gerust contact met me op als je meer over deze tool, of over talentontwikkeling, wilt weten.